Nigella Lawson: ouderwetse kwarktaart
bereiden
Ingrediënten
- 225 g bloem
- 1 theelepel (5 ml) bakpoeder
- 50 g fijne kristalsuiker
- 25 g zachte, ongezouten boter
- 1 ei
- 3 eetlepels (45 ml) volle melk
- voor de vulling
- 725 g kwark
- 150 g fijne kristalsuiker
- 4 eieren, gesplitst
- 50 g maïzena (of aardappelmeel)
- 3 eetlepels (45 ml) citroensap
- 1 theelepel (5 ml) vanille-extract
- 250 ml slagroom, geklopt tot de room in zachte pieken blijft staan
Bereiden
Verhit de oven tot 170 °C / gasovenstand 3. Als je vormen van folie gebruikt, zet de ene dan in de andere - om wat meer stevigheid te hebben wanneer je later de ongebakken kwarktaart naar de oven moet overbrengen - en schuif een bakplaat in de oven om ze op te zetten.
Doe voor de taartbodem bloem en bakpoeder in de kom van een keukenmachine, samen met de kristalsuiker, de zachte boter en het ei. Giet terwijl de machine loopt de melk door de vulopening en zet de machine stop wanneer het mengsel samen begint te klonteren. Als je dit met de hand wilt doen, strooi de bloem dan in een kom, wrijf de boter er met je vingertoppen door en klop er dan met een houten lepel de andere ingrediënten door.
Doe het mengsel over in een folievorm of in de met folie beklede bakvorm. Gebruik de bolle kant van een lepel of druk het mengsel met je vingers in de vorm tot een zo gelijkmatig mogelijke laag. Zet de vorm 10 minuten in de oven. Laat het baksel iets afkoelen voordat je het kwarkmengsel erin doet.
Doe voor de vulling de kwark in een kom en klop er eerst de suiker en dan de eidooiers door. Klop er de maïzena (of het aardappelmeel, dat is de meest ouderwetse en authentieke keus, maar qua smaak voegt het in wezen niets toe) door, gevolgd door het citroensap, vanille-extract en ½ theelepel zout. Spatel er ten slotte de geklopte slagroom door.
Klop in een andere kom de eiwitten tot het schuim in zachte pieken blijft staan en roer een soepopscheplepel ervan door het kwarkmengsel. Spatel er dan de rest van het eiwit in 3-4 porties door.
Schep de vulling in de bakvorm met de deegbodem en zet die dan voorzichtig in de oven. Na 1 uur moet de taart aan de bovenkant gestold zijn en hier en daar lichte schroeiplekken vertonen, al voelt het niet aan alsof de taart vanbinnen helemaal gaar is. Heerlijk.
Zet de taart, in de vorm, op een metalen rek om af te koelen en wees erop voorbereid dat hij in die tijd waarschijnlijk barsten gaat vertonen. Beschouw dat maar als teken van authenticiteit. Dek de kwarktaart af en laat hem 24 uur in de koelkast staan voordat je hem serveert.
Extra benodigd
2 foliebakvormen of 1 met folie beklede bakvorm van ongeveer 30x20x5 cm, keukenmachine
Invriezen
Je kunt deze kwarktaart tot 1 maand in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat hij door en door is afgekoeld en wikkel hem dan, nog steeds in de vorm, in een dubbele laag plasticfolie en vervolgens in aluminiumfolie, waarbij je ervoor zorgt dat het folie de bovenkant van de kwarktaart niet raakt. Laat hem in 24 uur in de koelkast ontdooien en eet hem binnen 2 dagen.
Opmerking
'Ik heb veel kwarktaarten gemaakt en al doende lijk ik steeds verder verwijderd te raken van hun - en mijn - Oost-Europese oorsprong. Maar het spel is deel van het plezier. Het kan echter ook zeer de moeite waard zijn om terug te keren naar waar het allemaal mee begonnen is, en dit gerecht is een kwarktaart - een groot, stevig blok kwarktaart - zoals hij voor het eerst in deze contreien kwam. Soms kun je hem nog wel eens in speciaalzaken vinden, maar dat komt maar heel weinig voor. Ik ben dol op de citroenige compactheid ervan en hij herinnert me aan theedrinken bij mijn oma, met haar strenge servies en haar toegeeflijke liefde.' - Nigella Lawson
Kookboek
Het recept 'Nigella Lawson: ouderwetse kwarktaart' is afkomstig uit het kookboek...
Keuken
Nigella Lawson
'Keuken' zit tjokvol recepten van maaltijden die we met onze vrienden en familie willen delen. Voor het eerst vertelt Nigella wat ze met kliekjes doet en deelt ze haar
... lees verder © Uitgeverij ContactKwarktaart tips
Reacties op dit recept
- erika Aangenaam om de bereiding te volgen en te leuk om te horen. Eergisteren gemaakt en vrienden vonden ze super lekker. Mocht zeker mee staan in de vitrine van een Duits theehuis zeiden ze. Leuk om te horen. Bedankt Nigella.
- Karen Dit is werkelijk zó lekker en heel gemakkelijk te maken, zoals vele van Nigella´s gerechten, ik ben een echte fan van haar!
- Monique Dit is een heerlijk recept. Ik heb er 125 gram suiker ipv 150 gram in gedaan. Vaak vind ik de bodem maken veel werk daarom een tip: koop bij de supermarkt een kant en klare cakebodem, doe deze eerst in de ronde springvorm (past precies) en stort hier het kwarkmengsel op. Het zal je verrassen hoe heerlijk de cake blijft, ondanks dat hij in de oven is geweest. Hierdoor is de taart veel minder calorierijk en het is een stuk gemakkelijker! Ik woon aan de grens met Duitsland en gebruik voor dit recept zogenaamde Speisekwark met 0,2 gram vet. Je kunt ook rustig slagroom met lager vetgehalte gebruiken. Toch blijft de taart heerlijk.