Open bourekas met rundergehakt (sfikha)

  • 20 stuks
  • 35 min
  • waardering 7,5
  • Gebak
  • Overige keukens
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 500 g rundergehakt (liefst van short ribs)
  • 1 flinke lepel vol tamarindepulp of granaatappelsiroop
  • ca. 500 g zuivelvrij bladerdeeg, 's nachts ontdooid in de koelkast
  • 1 ei, geklopt

Bereiden

Verhit de olijfolie in een koekenpan op een middelhoog vuur. Fruit de ui hierin zacht en glazig, in ongeveer 5 minuten. Schep over in een kom en laat afkoelen.

Doe het rundergehakt in de kom en breng op smaak met de tamarinde en wat zout en peper, en kneed goed door elkaar met je handen. Maak balletjes ter grootte van golfballen en bewaar deze in de koelkast tot je klaar bent om ze te gebruiken.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Leg het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkoppervlak en snijd het in vierkantjes van ongeveer 5 cm. Bestrijk deze met het ei en leg ze op de bakplaat.

Leg een vleesballetje midden op elk plakje bladerdeeg en druk het ietsje plat. Bak 20 minuten of tot de pasteitjes goudbruin zijn. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Extra benodigd

Bakpapier

Opmerking

Sfikha is heel gemakkelijk te bereiden (als je kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt); het geheim van een succesvol resultaat is de kwaliteit van de ingrediënten. Tamarindepulp of granaatappelsiroop is onmisbaar. Beide geven een zoetzure bijsmaak, die de rest van de ingrediënten aanvult en sfikha tot zo'n unieke traktatie maakt.

Kookboek

Het recept 'Open bourekas met rundergehakt (sfikha)' is afkomstig uit het kookboek...

De Joodse keuken

Janna Gur

De gerechten uit 'De Joodse keuken van Minsk tot Marrakech' zijn eenvoudig te bereiden met gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten. Janna Gur is er met dit boek in... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Overige bakrecepten recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!