Rugelachs met chocolade
- 12 stuks
- 50 min
- waardering 7,5
- Gebak
- Amerikaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- voor het deeg
- 95 g bloem
- 65 g verse, smeerbare roomkaas
- 60 g zachtgeroerde boter
- voor de ganache
- 25 ml slagroom
- 10 g zachte boter
- 40 g chocolade, in stukjes gebroken
- voor het garnituur
- 50 g kleine stukjes chocolade
- 25 g gehakte walnoten
- 100 g fijne tafelsuiker
- voor het glaceren
- 1 eierdooier
- 1 eetlepel fijne tafelsuiker
- 1 theelepel kaneelpoeder
Voorbereiden
Klop alle ingrediënten voor het deeg met 2 snufjes zout in een keukenmachine of met een elektrische handmixer tot een glad deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minstens 4 uur in de koelkast.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verhit in een pan op matig vuur de slagroom met de boter. Voeg de stukjes chocolade toe. Neem de pan van het vuur en roer 1 minuut tot het mengsel glad is.
Rol het deeg met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel van ongeveer 30 cm doorsnee. Smeer de ganache met een metalen spatel over het deeg tot dat het helemaal bedekt is. Meng alle ingrediënten voor het garnituur. Verdeel het garnituur over de ganache. Snijd de deegcirkel in 12 punten. Rol elke punt vanaf de brede kant op tot een kleine croissant. Schik de rolletjes een voor een naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
Neem een kwastje en bestrijk de rugelachs met een mengsel van de eierdooier en 1 theelepel water. Bestrooi ze daarna met een mengsel van suiker en kaneel.
Bak de rolletjes ongeveer 18 minuten in de oven tot ze goudgeel zijn. Laat de rugelachs minstens 10 minuten afkoelen voor je ze serveert.
Extra benodigd
Keukenmachine of mixer, plasticfolie, bakpapier
Opmerking
Vroeger waren deze onbekende lekkernijen alleen verkrijgbaar tijdens grote Joodse feestdagen. Tegenwoordig kan je deze kleine croissants het hele jaar door in New York kopen. Elke croissant wordt zorgvuldig met de hand opgerold. Dit kost wel tijd, maar deze ‘kleine draaisels’ - letterlijke vertaling uit het Jiddisch - zijn alle moeite van het voorbereiden waard.
Kookboek
Het recept 'Rugelachs met chocolade' is afkomstig uit het kookboek...
De lekkerste culinaire hapjes van New York
Marc Grossman
Een wereldstad met een wereldkeuken. Nu in je eigen keuken. Een boek vol inside recepten. Genieten van New York, zoals de New Yorkers zelf. Smullen van authentiek... lees verder
© Good Cook