Tarteletjes met rabarber en amandelen
- 25 stuks
- 65 min
- waardering 7,5
- Hapje
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 150 g rabarber
- 20 g boter
- 30 g bruine basterdsuiker
- 30 g amandelen, in staafjes
- voor het deeg
- 200 g bloem of patentbloem
- 25 g fijngemalen amandelen
- 80 g poedersuiker
- 120 g ijskoude boter, inblokjes
- 1 ei, losgeklopt
- voor de amandelcrème
- 100 g zachtgeroerde boter
- 100 g suiker
- 2 eieren
- 100 g gemalen amandelen
Voorbereiden
Meng voor het deeg de bloem met de gemalen amandelen, poedersuiker en een snufje zout. Voeg de ijskoude blokjes boter toe. Meng met je vingertoppen snel de boter door het bloemmengsel, zodat de boter niet te warm wordt. Doe dat tot het mengsel op fijn kruim lijkt. Voeg het losgeklopte ei toe. Meng weer zo snel mogelijk met je handen tot een homogeen deeg. (Je kunt dit karweitje ook in een keukenmachine doen.) Wikkel de bal deeg in plasticfolie en laat het deeg minstens 1 uur in de koelkast rusten.
Klop voor de amandelcrème de zachte boter tot die heel romig, maar niet gesmolten is. Voeg de suiker toe en meng goed. Klop de eieren los met een vork. Meng ze al kloppend geleidelijk door het boter-suikermengsel. Klop er tot slot de gemalen amandelen door. (Je kunt deze amandelcrème een dag van tevoren maken en in een luchtdicht afgesloten bakje in de koelkast bewaren.)
Bereiden
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Neem het deeg uit de koelkast. Plet de bal deeg door er lichtjes met een deegroller op te tikken. Bestuif het werkvlak met bloem. Rol er het deeg op uit en steek er 25 cirkels uit met een uitsteekvormpje dat iets groter is dan de doorsnee van de tarteletvormpjes. Prik het deeg hier en daar licht in met een vork. Bekleed de metalen vormpjes met het deeg en druk het tegen de wand van de vormpjes. Zet er een tweede vormpje in, zodat het deeg tijdens het voorbakken niet souffleert. Bak de deegbakjes 10 tot 15 minuten in de oven. Laat ze afkoelen voordat je er de vulling in doet.
Was de rabarber en snijd de stengels in plakjes van ca. 1 cm dik. Verhit de boter in een koekenpan. Schep er de suiker en plakjes rabarber door. Laat 5 minuten bakken tot de plakjes rabarber gekarameliseerd, maar nog heel zijn. Schep het mengsel uit de pan en snijd de plakjes rabarber in piepkleine blokjes.
Doe de amandelcrème in een spuitzak en spuit de crème in de deegschelpjes. Schep er anders de crème met een lepeltje in. Verdeel er de blokjes gekarameliseerde rabarber over en strooi er de staafjes amandel op. Probeer de crème zo goed mogelijk in het midden van de deegschelpjes te spuiten en niet tegen de rand te laten komen. De crème zal tijdens het bakken uitspreiden. Zet de tarteletjes in de oven en laat ze ongeveer 15 minuten bakken. Neem de tarteletjes uit de oven. Serveer ze direct of laat ze eerst op kamertemperatuur komen.
Extra benodigd
Plasticfolie, bakvormpjes
Variatietip
Gebruik granola van havermoutvlokken en honing in plaats van de staafjes amandelen. Probeer dit recept ook eens met andere soorten vruchten. Het is een recept voor alle seizoenen!
Kookboek
Het recept 'Tarteletjes met rabarber en amandelen' is afkomstig uit het kookboek...
Tarteletjes, zoet & hartig
Catherine Kluger
Alle mini taartjes waar je maar van kunt dromen voor een stijlvol en heerlijk buffet. Schitterende tarteletjes vol van smaak, ongelofelijke combinaties... lees verder
© Good Cook