Welsh cakes
- 15 stuks
- 25 min
- waardering 8,5
- Gebak
- Engels
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 250 g bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 60 g suiker
- 110 g boter
- 100 g donkere rozijnen of krenten
- 1 ei, losgeklopt
- 2-3 eetlepels melk
- fijne suiker, om te bestrooien
Bereiden
Doe de bloem, het bakpoeder, de suiker en ¼ theelepel zout in een kom. Voeg de boter toe en wrijf die met je vingers door het droge mengsel, tot het geheel op grof broodkruim lijkt. Voeg de rozijnen of krenten toe en meng deze er losjes door. Voeg vervolgens het ei en de melk toe en meng alles kort tot een deeg. Kneed het niet te lang door.
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 6-8 mm. Steek met een ronde (gekartelde) uitsteker van 6-7 cm rondjes uit het deeg en leg deze in de koekenpan. Bak de Welsh cakes aan beide kanten 3-4 minuten, dus in totaal 6-8 minuten, tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan, bestrooi ze met fijne suiker en serveer ze (lauw)warm.
Extra benodigd
Uitsteker
Tip
Om de Welsh cakes extra smaak te geven kun je de rasp van ¼-½ citroen of sinaasappel toevoegen aan het deeg.
Opmerking
Deze Welsh cakes worden ook wel 'griddle cakes' genoemd, omdat ze oorspronkelijk werden gebakken op een hete bakplaat boven het vuur. Het deeg lijkt wat op dat van scones, maar met het verschil dat het niet in de oven wordt gebakken. Bestrooi de Welsh cakes voor het serveren met suiker of eet ze met boter en jam.
Kookboek
Het recept 'Welsh cakes' is afkomstig uit het kookboek...
De Bakatlas
Rutger van den Broek
In 'De Bakatlas' laat Rutger van den Broek je in meer dan 150 toegankelijke recepten zien hoe divers er over de hele gebakken wordt en hoe je dat zelf thuis kunt doen: van koekjes, taarten en cakes tot aan brood(jes) en desserts... lees verder
© Carrera culinair. Beeld: Saskia Lelieveld