Zweedse mergpijpjes
- 10 stuks
- 30 min
- waardering 8,5
- Gebak
- Scandinavisch
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 90 g boter, op kamertemperatuur
- 70 g poedersuiker + extra voor het uitrollen
- 1 theelepel vanille-extract
- 3 eetlepels cacao
- 220 g restjes cake
- ½ theelepel amandelaroma (arraksarom)
- 200 g groene marsepein
- 100 g donkere smeltchocolade
Bereiden
Klop de boter samen met de poedersuiker, het vanille-extract en de cacao tot een gladde mix.
Verkruimel de restjes cake en voeg toe, samen met het amandelaroma (optioneel). Meng goed door.
Verdeel de massa in tweeën en rol uit tot ronde staven met een diameter van ongeveer 2 cm. Leg in de koelkast, of kort in de vriezer, zodat het straks gemakkelijker is om ze in de marsepein te rollen.
Bestrooi een bakmat of een werkbank met poedersuiker en leg de marsepein neer. Bestrooi ook de marsepein met poedersuiker en begin met uitrollen tot je een vlak hebt dat minimaal zo breed is als je chocoladestaven en ongeveer 3 mm dik is.
Leg een staaf op de marsepein, zorg dat je handen schoon zijn en rol de marsepein over de staaf heen en snijd af. Maak het omhulsel dicht door met je vingers de rand te sealen als het ware.
Snijd de rollen in stukjes van 5 cm. Smelt de chocolade au bain-marie en dip de dammsugare aan beide kanten kort in de chocolade.
Leg ze op een schaal en zet in de koelkast zodat de chocolade hard wordt.
Opmerking
Wie dammsugare in het woordenboek opzoekt, stuit op het woord stofzuiger. En dat klopt in zekere zin ook. Vroeger (en ook in dit recept) werd een dammsugare gemaakt van restjes cake of taart. Ondanks dat een dammsugare erg veel weg heeft van een mergpijpje, is er qua smaak een wereld van verschil. Dat komt dus vooral door de vulling. Je vindt ze in iedere banketbakkerij, soms ook onder de naam punschrullar, vanwege het scheutje Zweedse punsch, een likeur met arrack en specerijen.
Kookboek
Het recept 'Zweedse mergpijpjes' is afkomstig uit het kookboek...
Het lekkerste uit Zweden
Ingrid Hofstra
'Het lekkerste uit Zweden' is dé culinaire bucket list: als je het land wilt kennen, móét je deze gerechten maken en eten. Het boek bevat 60 recepten van zowel alom bekende Zweedse klassiekers (gehaktballetjes!) als verrassende streekgerechten... lees verder
© Fontaine Uitgevers