Meringuetaart met abrikozen en hazelnoten
bereiden
Ingrediënten
- 3 grote eiwitten
- 175 g fijne rietsuiker
- 75 g geblancheerde hazelnoten, geroosterd en fijngemalen in een mini-hakmolen
- 275 ml double cream
- hele geroosterde hazelnoten (om te decoreren)
- voor de vulling
- 150 g zachte gedroogde abrikozen, gehakt
- sap van 1 grote sinaasappel en een stukje schil van 5 cm
- 4 eetlepels water
- 1 kaneelstokje, overlangs gehalveerd
- ½. theelepel vanille-extract
Bereiden
Verwarm de oven voor op 150 °C / gasstand 2.
Klop in een grote kom de eiwitten stijf. Klop dan de suiker erdoor - beetje bij beetje. Neem nu een metalen lepel en spatel behoedzaam de gemalen hazelnoten erdoor. Verdeel het mengsel over de twee ronde bakvormen (Ø 18 cm, 4 cm hoog), licht beboterd en de bodems bekleed, en verspreid het zo gelijkmatig mogelijk. Zet de meringues in het midden van de oven en draai de temperatuur terug naar 140 °C / gasstand 1. Laat ze 1 uur bakken, zet de oven uit en laat ze afkoelen in de oven. Als ze koud zijn, snijd je de randen rondom los met een paletmes. Zet de vormen met de bodem op een omgekeerde kom en druk de vormen naar beneden. Schuif de meringues met behulp van een paletmes op een vlak werkblad.
Terwijl de meringues in de oven staan, maak je de vulling. Doe alle ingrediënten (bewaar de helft van het sinaasappelsap voor straks) in een ondiepe pan, breng ze tegen de kook aan en laat 30 minuten heel zachtjes pruttelen zonder deksel. Neem de pan daarna van het vuur, en als alles is afgekoeld, verwijder je de halve kaneelstokjes en de sinaasappelschil. Verwerk de helft van het mengsel met het achtergehouden sinaasappelsap tot een puree in een mini-hakmolen. Meng de puree dan door de rest van de vulling.
Om de meringues te vullen (dat kan vanaf 2 uur voor het opdienen), klop je de room tot zachte pieken en bestrijk je de ene meringue met het afgekoelde abrikozenmengsel, met daarop de helft van de room. Leg de andere meringue er nu voorzichtig bovenop. Verdeel de rest van de room erover en decoreer langs de rand met de hele hazelnoten. Gebruik de bodem van de bakvorm om de taart op een taartschaal te leggen. Bewaar hem tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Extra benodigd
Twee ronde bakvormen (Ø 18 cm), bakpapier
Variatietip
Je kunt ook ander fruit gebruiken: zacht zomerfruit of in de winter passievruchten.
Tip
Meringues kun je een paar dagen van tevoren maken en in een trommel bewaren, of invriezen, dat gaat ook heel goed.
Kookboek
Het recept 'Meringuetaart met abrikozen en hazelnoten' is afkomstig uit het kookboek...
De kunst van het bakken
Delia Smith
'Delia's Book of Cakes' werd in 1977 voor het eerst uitgebracht en is na 35 jaar nog steeds een fenomeen. Om dit succes te vieren én mee te gaan met de tijd
... lees verder © Uitgeverij Terra