Taart van minimeringues met chocolade en koffiecrème
bereiden
Ingrediënten
- voor de meringue
- 3 eiwitten
- 100 g suiker
- 10 druppels citroensap
- 100 g poedersuiker, gezeefd
- (kastanje)bruine voedingskleurstof
- voor de koffiecrème
- 150 g roomkaas
- 90 g zachte boter
- 40 g poedersuiker, gezeefd
- ½ theelepel vanillearoma
- 2 afgestreken theelepels oploskoffie
- verder benodigd
- 100 g chocoladepasta (voor op de boterham)
- 2 eetlepels gehakte geroosterde hazelnoten
Bereiden
Maak de meringue. Klop met een elektrische mixer of in een keukenmachine de eiwitten met een mespunt zout stijf. Begin op lage snelheid en zet de mixer steeds een standje hoger.
Voeg 2 tot 3 eetlepel kristalsuiker toe, blijf kloppen, en strooi vervolgens de rest van de suiker er in een straaltje bij.
Voeg de druppels citroensap toe zodra de eiwitten goed stijf zijn (stijve pieken).
Strooi de poedersuiker er in twee of drie keer bij (klop na elke toevoeging) en klop ten slotte nog 5 minuten. Controleer of de suiker goed is opgelost. Zo niet, klop dan nog even door tot dit wel het geval is.
Verwarm de oven voor tot 100 °C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Keer een spuitzak binnenstebuiten en teken er met een kwastje over de hele lengte 4 of 6 strepen op met de voedingskleurstof (wees hier gerust royaal mee).
Keer de spuitzak (voorzien van een gladde spuitmond van ca. 20 mm) weer om en schep de meringue er voorzichtig in. Spuit 40 minimeringues op de met bakpapier beklede bakplaten. Zorg ervoor dat ze mooie puntjes hebben.
Bak de mini-meringues 1 uur in de oven. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een (taart)rooster.
Klop in een mengkom de roomkaas en de boter met een kleine garde tot een glad mengsel. Voeg de poedersuiker en het vanillearoma toe en klop opnieuw. Los de oploskoffie op in 2 theelepels heet water en meng dit door het roomkaasmengsel.
Schep deze koffieroom in een spuitzak met een gekartelde spuitmond van 20 mm. Schep de chocopasta in een andere spuitzak, met een gekarteld spuitmondje van 5 mm.
Verdeel over de onderkant van elke minimeringue een beetje van de koffieroom. Zet de meringues in een cirkel op een schaal van ongeveer 17 cm doorsnede. Vul de gaten afwisselend met een toef koffieroom en een toef chocopasta. Zet daarop een nieuwe krans meringues. Ga zo door tot alle meringues op zijn. Bestrooi de taart met de gehakte hazelnoten.
Extra benodigd
Keukenmachine of mixer, bakpapier, spuitzak
Tip
Was de mengkom van de keukenmachine of mixer eerst heel goed af, spoel hem met kokend water en droog hem af met een schone theedoek. Het kleinste restje vet kan verhinderen dat de eiwitten goed stijf worden.
Kookboek
Het recept 'Taart van minimeringues met chocolade en koffiecrème' is afkomstig uit het kookboek...
Pavlova & Meringue
Lene Knudsen
In 'Pavlova & Meringue' leer je diverse soorten en vormen meringues maken en verrukkelijke roomvariaties bereiden. Van de meer klassieke pavlova's maak je... lees verder
© Good Cook