Kruidnoten
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 50 g zachte boter
- 65 g donkere basterdsuiker
- 125 g tarwebloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1⁄8 theelepel zout
- ¾ theelepel kaneel
- ¼ theelepel gemberpoeder
- ¼ theelepel gemalen kardemom
- 1⁄8 theelepel gemalen foelie
- 1⁄8 theelepel gemalen kruidnagel
- 1 eetlepel keukenstroop
- 2 eetlepels melk, of naar behoefte
- 200-250 g couverturechocolade (naar keuze)
Voorbereiden
Klop de zachte boter met de suiker grondig tot een gladde pasta. Doe de resterende ingrediënten (behalve de chocolade) erbij; wees terughoudend met de melk, tot je merkt dat het echt nodig is. Het deeg mag niet te zacht zijn. Maak er een bal van, wikkel deze goed in plasticfolie en zet hem ongeveer een uur in de koelkast.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maak balletjes ter grootte van een hazelnoot. Er zijn twee manieren om dit te doen: óf je verdeelt het deeg in vier kwarten en die kwarten vervolgens weer in kwarten. Nu heb je zestien stukjes en van elk stukje vorm je vier kruidnoten: rol ze tot mooie balletjes en leg ze goed uit elkaar op een ingevette bakplaat. De andere manier is om een aantal slangen van gelijke dikte te rollen en die in stukjes van dezelfde maat te snijden. Rol de stukjes daarna tot mooie balletjes.
Bak de kruidnoten in 17-20 minuten gaar. Laat ze op een rooster afkoelen; ze zullen dan harder worden.
Als je ze wilt bedekken met chocolade, ga je als volgt te werk. Neem een ruime hoeveelheid couverturechocolade, niet minder dan 200-250 g. Kies een vuurvaste kom die sluitend past op een pan. Doe water in de pan, maar zorg dat het water de kom straks niet kan raken. Breng het water aan de kook. Hak intussen de chocolade in kleine stukjes en doe ze in de vuurvaste kom. Zet de kom op de pan en draai het vuur heel laag. Laat de chocolade smelten; roer af en toe. Haal de kom van de pan en zet hem op een onderzetter op het aanrecht.
Leg een kruidnoot op een vork en doop hem in de chocolade. Tik met de vork tegen de zijkant van de kom, zodat overtollige chocolade eraf valt. Laat de bedekte kruidnoot voorzichtig van de vork op een stuk bakpapier glijden om te stollen. Herhaal met de rest. Als er heel weinig chocolade overblijft, kun je niet meer dompelen. De chocolade is dan nog wel prima om ergens anders in te verwerken.
Extra benodigd
Plasticfolie, bakpapier
Tip
Dit recept is zo gemakkelijk dat je er ook samen met kinderen mee aan de slag kunt. Let wel op dat iedereen dezelfde maat kruidnoten maakt, anders is een deel straks knapperig terwijl de rest nog zacht is.
Couverturechocolade
Wie dat lekker vindt, kan een deel van de gebakken pepernoten in gesmolten donkere (of andere) chocolade dompelen. Gebruik dan bij voorkeur couverture. Dit is een hoogwaardige chocolade die zeer geschikt is voor dit soort klusjes. Het geeft een mooier resultaat dan gewone chocolade en is te koop bij goede speciaalzaken.
Kookboek
Het recept 'Kruidnoten' is afkomstig uit het kookboek...
Het Nederlands bakboek
Gaitri Pagrach-Chandra
Als het gaat om bakken heeft Nederland een lange traditie en eigen identiteit. Net als de Fransen hebben wij een unieke bakcultuur, met baksels voor allerlei... lees verder
© Kosmos Uitgevers