Perentaart met gepocheerde peren

  • 10 stukken
  • 90 min
  • waardering 7,7
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 porties basisrecept pâte sucrée (suikerkorstdeeg), zie onderaan recept
  • 500 g gedroogde peulvruchten of erwten (blindbakvulling)
  • 3 kleine niet te rijpe handperen
  • 1 vanillestokje
  • sap van ½ citroen
  • 250 g suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 300 ml droge witte wijn
  • voor de custard
  • 2 grote eieren
  • 125 g fijne tafelsuiker
  • 40 g bloem
  • 250 ml slagroom
  • 4 stoofperen (uit pot of zelfgemaakt)

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Vet de vorm licht in, bekleed hem met het deeg en zet hem 20 minuten in de koelkast of 10 minuten in de vriezer.

Leg aluminiumfolie op het deeg en daarop de blindbakvulling. Bak de bodem 15 minuten. Verwijder de folie. Verhoog de oventemperatuur naar 200 °C en bak de bodem nog eens 15 minuten. Laat de bodem afkoelen in de vorm.

Schil de peren, laat de steel zitten. Snijd het vanillestokje in de lengte bijna helemaal door.

Doe de peren met de overige ingrediënten en 400 ml water in een pan en laat ze op een laag vuur 15 minuten zachtjes pocheren. Neem de peren uit het vocht en laat ze afkoelen op kamertemperatuur.

Klop voor de custard de eieren met de suiker, bloem en slag room door elkaar.

Laat de stoofperen en gepocheerde peren goed uitlekken. Leg ze om en om op de taartbodem. Verdeel de custard in de vorm.

Bak de taart in het midden van de oven in 35 minuten gaar of tot de custard stijf is.

Extra benodigd

Langwerpige vorm van 30x10 cm, aluminiumfolie

Recept voor 1 portie pâte sucrée (suikerkorstdeeg)

Zeef 200 g bloem met 100 g poedersuiker boven een kom.

Snijd 100 g koude boter in blokjes en schep ze door de bloem. Voeg ½ theelepel zout, 4 eidooiers en 2-3 eetlepels ijskoud water toe en kneed met de vingertoppen alles snel tot een samenhangend deeg.

Vorm van het deeg een bal en duw deze met de muis van de hand uit tot 1 cm dikte om het deeg soepeler te maken.

Vorm het deeg weer tot een bal en laat deze afgedekt in de koelkast een halfuur rusten.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ½ cm dik.

Kookboek

Het recept 'Perentaart met gepocheerde peren' is afkomstig uit het kookboek...

Kook ook - Taart

diverse auteurs

Zelf gebakken? Wat is er leuker dan volmondig 'ja' te kunnen zeggen op die vraag als er een lekkere taart op tafel staat? Naast zoete taarten van diverse deeg... lees verder

© Inmerc

Waardeer dit recept (7 stemmen)

Perentaart recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!