Frangipanetaart met peer

  • 8 personen
  • 60 min
  • waardering 7,5
  • Gebak
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 750 g suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 6 zwarte peperkorrels
  • schil van ½ citroen
  • 2 handperen
  • voor het deeg
  • 225 g bloem
  • 160 g gezouten boter, in blokjes van 1 cm, 30 minuten van tevoren uit de koelkast gehaald
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel koude melk
  • voor de frangipane
  • 125 g boter, in blokjes, op kamertemperatuur
  • 125 g poedersuiker
  • 125 g gemalen amandelen
  • 25 g bloem
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel rum

Bereiden

Meng de suiker en 750 ml water in een steelpan, zet de pan op hoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. Voeg het kaneelstokje, de peperkorrels en citroenschil toe en breng aan de kook. Haal van het vuur en laat de suikersiroop iets afkoelen. Schil ondertussen de peren en verwijder de klokhuizen. Leg de peren in de siroop, dek af met een stuk bakpapier en laat zacht sudderen tot de peren zacht zijn, maar nog wel hun vorm hebben. Dit duurt tussen de 35 minuten en 1 uur, afhankelijk van hoe rijp de peren zijn. Zijn ze gaar, laat ze dan afkoelen in de siroop. Snij ze dan in de lengte in parten van 2 cm.

Maak terwijl de peren sudderen het deeg voor de taartbodem. Stort de bloem op het werkvlak, met de boter en poedersuiker erbovenop. Werk de ingrediënten door elkaar met je vingertoppen. Maak een kuiltje in het bloemmengsel, voeg de eidooier toe en werk dan langzaam de dooier door de bloem tot alles bijna volledig gemengd is. Meng om het deeg af te maken de melk erdoor en kneed het deeg voorzichtig gedurende 30 seconden. Pak het in plasticfolie in en laat het 1 uur in de koelkast rusten.

Meng voor de frangipane de boter en poedersuiker in een elektrische mixer op de middelste stand tot een romige massa. Zet de mixer uit en voeg de gemalen amandelen, bloem, eieren en rum toe. Mix op lage snelheid tot alles gemengd is en zet weg tot gebruik.

Haal het deeg uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Rol het uit op een licht met bloem bestoven werkvlak, of tussen twee stukken antikleefbakpapier, tot een dikte van 2½ mm. Bekleed een taartvorm met losse bodem met het deeg. Snij de overhangende rand van het deeg bij en prik gaatjes in de bodem met een vork. Zet 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 °C (gasstand 4).

Dek de taartbodem af met een stuk bakpapier en bedek die met blindbakbonen of rijst. Bak de bodem 10 minuten blind, of tot de rand net goudgeel is. Haal bonen en papier weg en bak nog eens 5-10 minuten tot de bodem ook licht goudgeel is. Bedek de bodem met de frangipane, en leg daarop de stukken peer mooi neer. Zet de taart weer in de oven en bak 20-25 minuten, of tot de frangipane gestold is. Laat de taart afkoelen en serveer met geklopte room of crème fraîche.

Extra benodigd

Bakpapier, plasticfolie, mixer, taartvorm met losse bodem, blindbakvulling

Kookboek

Het recept 'Frangipanetaart met peer' is afkomstig uit het kookboek...

De Urban Cook

Mark Jensen

Mark Jensen, chef van restaurant Red Lantern in Sydney, vindt dat je echt niet je eigen kippenfokkerij hoeft te beginnen of naar het platteland moet verhuizen... lees verder

© Aerial Media Company

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Perentaart recept tips

Reacties op dit recept

  • M.Het is een heerlijke taart, wel erg bewerkelijk. Het "suikerwater" waarin de peren een uur moeten koken is wel heel veel. Dit zou minder kunnen. Je kunt er ook meer peren in doen en meer taarten bakken. Misschien kan het ook zonder de suiker? Het deeg is kruimelig en niet makkelijk. Amandelmeel is makkelijker dan zelf amandelen malen. 2 peren is erg weinig, ik heb er 3 à 4 gebruikt. Neem ruim de tijd en je hebt een heerlijke taart. Zeker voor herhaling vatbaar.

    reageren