Quiche met camembert en hazelnoten
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 240 g bloem
- 1½ eetlepel poedersuiker
- 120 g zeer koude boter, in blokjes
- 50 g droog geroosterde hazelnoten, gehakt
- 2 eieren, plus 1 eidooier
- 2 eetlepels crème fraîche of slagroom
- 3 tot 4 middelgrote plakjes viande de grisons (of ander gedroogd rundvlees van goede kwaliteit)
- 3 tot 4 plakjes camembert (of Mont d'Or, tome, of andere romige, niet al te pittige kaas)
Voorbereiden
Doe voor het deeg de bloem, suiker en boter in een foodprocessor en laat de machine draaien tot het mengsel de consistentie van fijn broodkruim heeft. Doe de hazelnoten erbij en bind het deeg door er een paar theelepels ijskoud water aan toe te voegen. Kneed het tot een bal en leg het deeg ongeveer een uur in de koelkast.
Rol het deeg uit, bekleed er een quichevorm met een doorsnede van 22 cm mee (het deeg is wat meer dan je nodig hebt, dat is om het uitrollen te vergemakkelijken) en zet de vorm 30 minuten in de koelkast.
Verwarm intussen de oven voor op 180 °C.
Bereiden
Klop de eieren, de extra dooier en de room of crème fraîche met een snufje peper door elkaar. Schenk het mengsel op de deegbodem, leg de plakjes vlees en kaas erop en bak de quiche in ongeveer 30 minuten mooi goudbruin.
Neem de quiche uit de oven. Serveer hem warm of laat hem even afkoelen en garneer de borden met een paar blaadjes verse sla.
Extra benodigd
Foodprocessor, quichevorm (Ø 22 cm)
Opmerking
'Dit van de bekende quiche lorraine afgeleide gerecht is lekker voor jong en oud en je kunt het serveren op de temperatuur die jij wilt (hoewel lekker warm en vers uit de oven mijn persoonlijke voorkeur heeft). In Frankrijk kun je naar hartelust op de combinatie ham/kaas variëren - hier heb ik de ham vervangen door Zwitsers gedroogd rundvlees. Hierdoor krijgt deze quiche een ietwat alpien karakter, waardoor je hem heel goed op een koude dag kunt serveren. De hazelnoten in het tikkeltje zoete deeg maken deze quiche net wat interessanter.' - Trish Deseine
Kookboek
Het recept 'Quiche met camembert en hazelnoten' is afkomstig uit het kookboek...
Nobody does it better
Trish Deseine
In 'Nobody does it better' leert Trish Deseine je hoe je je de Franse manier van koken heel eenvoudig eigen kunt maken. Haar benadering staat haaks op die van de... lees verder
© Tirion Uitgevers