Quiche lorraine

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 prei, in ringetjes
  • 2 eetlepels boter
  • 100 ml droge witte wijn
  • 150 g gerookt spek, in blokjes
  • 150 g oude kaas (bijvoorbeeld Gruyère), geraspt
  • 4 eieren
  • 200 ml melk
  • 200 ml slagroom
  • 1 ml witte peper, gemalen
  • 1 ml nootmuskaat
  • voor het deeg
  • 300 g meel
  • 100 g boter, kleingesneden

Voorbereiden

Maak eerst het deeg. Meng het meel en de boter met een mespuntje zout in een keukenmachine tot het deeg korrelig wordt. Meng er 2-3 eetlepels water doorheen. Maak het deeg wat plat en rol het in plasticfolie. Laat het 30 minuten in de koelkast rusten.

Bereiden

Rol het deeg uit en vorm cirkels die de bodem en de zijkanten van vier kleine taartvormen kunnen bedekken. Leg het deeg in de taartvormen en prik er gaatjes in met een vork. Leg er aluminiumfolie in en bak ze ongeveer 10 minuten in een oven op 200 ºC. Haal de folie eraf.

Doe de prei in een steelpan samen met de boter en de wijn. Laat het 30 minuten sudderen tot de prei helemaal zacht is.

Snijd het zwoerd en vet van de spekblokjes en zet het vlees even apart. Verdeel de prei, het vet en de kaas over de vier taartvormen.

Klop de eieren, melk en slagroom door elkaar. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en schenk het eiermengsel in de vormen. Bak de taartjes in 7-10 minuten af in de oven op 200 ºC.

Bak de spekjes in een hete pan tot ze krokant zijn. Sprenkel ze over de quiches en serveer met een spinaziesalade.

Extra benodigd

Keukenmachine, plasticfolie, 4 kleine taartvormpjes, aluminiumfolie

Kookboek

Het recept 'Quiche lorraine' is afkomstig uit het kookboek...

Parijs

Danyel Couet

Dit boek neemt je mee door de straten van Parijs: de markten, winkeltjes en de restau-rants. Centraal staan de acht verschillende wijken en hun keukens. Van de... lees verder

© Tirion Uitgevers

Waardeer dit recept (27 stemmen)

Quiche recept tips

Reacties op dit recept

  • ChristianDe auteur is waarschijnlijk nooit in Lorraine geweest... Een quiche lorraine met kaas, melk, slagroom en prei? Wanneer krijgen wij een 'nasi goreng' met couscous en pruimedanten? Zucht...

    • EvertEn waar is jouw recept dan, meneer de azijnp*ss*r?

    reageren

  • redactie okoko receptenMet enkel (buik)spek, kruimeldeeg, eieren, slagroom, nootmuskaat en zout en peper kom je inderdaad ook een heel eind ;-)

    reageren

  • XiomaharaDit ga ik zeker uitproberen met mijn nichtje Nakhari die mij deze okoko recepten link heeft aanbevolen!!

    reageren

  • GerardHet is toch zo eenvoudig: een Quiche Lorraine is zonder kaas en zonder toeters en bellen. Noem dit recept dan toch gewoon Quiche. In een quiche (=taart) kan van alles. QL is een soortnaam en daar horen deze fratsen inderdaad niet in. Moeilijk hè?

    reageren