Quiche lorraine
- 4 personen
- 60 min
- waardering 8
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vlees
Ingrediënten
- 1 prei, in ringetjes
- 2 eetlepels boter
- 100 ml droge witte wijn
- 150 g gerookt spek, in blokjes
- 150 g oude kaas (bijvoorbeeld Gruyère), geraspt
- 4 eieren
- 200 ml melk
- 200 ml slagroom
- 1 ml witte peper, gemalen
- 1 ml nootmuskaat
- voor het deeg
- 300 g meel
- 100 g boter, kleingesneden
Voorbereiden
Maak eerst het deeg. Meng het meel en de boter met een mespuntje zout in een keukenmachine tot het deeg korrelig wordt. Meng er 2-3 eetlepels water doorheen. Maak het deeg wat plat en rol het in plasticfolie. Laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
Bereiden
Rol het deeg uit en vorm cirkels die de bodem en de zijkanten van vier kleine taartvormen kunnen bedekken. Leg het deeg in de taartvormen en prik er gaatjes in met een vork. Leg er aluminiumfolie in en bak ze ongeveer 10 minuten in een oven op 200 ºC. Haal de folie eraf.
Doe de prei in een steelpan samen met de boter en de wijn. Laat het 30 minuten sudderen tot de prei helemaal zacht is.
Snijd het zwoerd en vet van de spekblokjes en zet het vlees even apart. Verdeel de prei, het vet en de kaas over de vier taartvormen.
Klop de eieren, melk en slagroom door elkaar. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en schenk het eiermengsel in de vormen. Bak de taartjes in 7-10 minuten af in de oven op 200 ºC.
Bak de spekjes in een hete pan tot ze krokant zijn. Sprenkel ze over de quiches en serveer met een spinaziesalade.
Extra benodigd
Keukenmachine, plasticfolie, 4 kleine taartvormpjes, aluminiumfolie
Kookboek
Het recept 'Quiche lorraine' is afkomstig uit het kookboek...
Parijs
Danyel Couet
Dit boek neemt je mee door de straten van Parijs: de markten, winkeltjes en de restau-rants. Centraal staan de acht verschillende wijken en hun keukens. Van de... lees verder
© Tirion Uitgevers