Quiche van peterseliedeeg met paddenstoelen
- 4 personen
- 70 min
- waardering 8,1
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- voor het deeg
- 150 g bloem
- 3 eetlepels fijngehakte peterselie
- 90 g koude boter, in stukjes
- 1 eidooier, losgeklopt met 2 eetlepels ijswater
- voor de vulling
- 30 g boter
- 1 rode ui, fijngesnipperd
- 200 g champignons, in plakjes
- 1 theelepel citroensap
- 4 eetlepels gehakte peterselie
- 3 eetlepels geknipt bieslook
- 2 eieren, losgeklopt
- 175 ml slagroom
Voorbereiden
Zeef de bloem met een snufje zout boven een grote kom. Roer de peterselie erdoor. Snijd de boter er met twee messen door en bewerk het mengsel met je vingertoppen tot kruimeldeeg. Maak een kuiltje in het midden. Giet het mengsel van eigeel en water erin. Roer vanuit het midden, met een spatelmes, tot er een grof deeg ontstaat. Voeg zo nodig scheutjes ijswater toe. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven plank en maak er een bal van. Bedek het deeg met plasticfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.
Bereiden
Rol het deeg op een vel bakpapier uit tot een plak die groot genoeg is om de bodem en de opstaande randen van een springvorm van 35 x 10 cm te bekleden. Leg het deeg in de vorm en duw het tegen de bodem en de randen aan. Snijd het overtollige deeg weg. Zet de vorm 20 minuten in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C. Bekleed het deeg in de vorm met bakpapier en breng er een laagje bakbonen in aan. Bak het deeg 15 minuten. Haal het papier met de bonen weg. Bak het deeg nog ca. 10 minuten, tot het droog is. Verlaag de oventemperatuur tot 180 °C.
Smelt intussen voor de vulling de boter in een koekenpan. Fruit de uisnippers ca. 5 minuten op matig vuur tot ze glazig zijn. Bak de paddenstoelen 2-3 minuten mee. Roer het citroensap en de kruiden erdoor. Klop in een kom de eieren en room door elkaar. Voeg zout en versgemalen zwarte peper toe.
Schep het paddenstoelenmengsel op het deeg in de vorm en strijk het uit. Giet het eimengsel erover uit. Bak de quiche 25-30 minuten, tot de vulling stevig is. Serveer de quiche warm of op kamertemperatuur. De quiche smaakt het best op de dag waarop hij is gemaakt.
Extra benodigd
Plasticfolie, springvorm van 35 x 10 cm, bakpapier, vulling voor blind bakken
Kookboek
Het recept 'Quiche van peterseliedeeg met paddenstoelen' is afkomstig uit het kookboek...
Van de groenteman
Leanne Kitchen
'Van de groenteman' biedt ruim 150 recepten, zowel zoete als hartige, variërend van een eenvoudige soep tot verrukkelijke gerechten, taarten en desserts, voor een... lees verder
© Uitgeverij Terra