Quiche met zalm, prei en champignons

  • 4 personen
  • 90 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Vis

Ingrediënten

  • voor de taartbodem
  • 200 g bloem of patentbloem
  • 90 g ijskoude boter, in blokjes
  • 1 heel ei, losgeklopt met 20 ml ijskoud water
  • voor de vulling
  • 200 g wit van prei, in dunne plakjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 150 g stevige champignons, in dunne plakjes
  • 250 g verse zalmfilet
  • 1 bosje verse dille, gesnipperd
  • 3 hele eieren
  • 65 ml slagroom
  • 200 ml melk
  • 1 eetlepel roze peperkorrels, grof gestampt

Voorbereiden

Meng de bloem met een snufje zout. Voeg de blokjes boter toe. Meng met je vingertoppen snel de boter door de bloem, zodat de boter niet warm wordt. Ga door tot het mengsel op fijn kruim lijkt. Voeg het met het koude water losgeklopte ei toe. Meng alles met je handen zo snel mogelijk tot een samenhangend deeg.

Wikkel de bal deeg in aluminiumfolie en laat het deeg minstens 1 uur in de koelkast rusten.

Plet de bal deeg door er lichtjes met het uiteinde van een deegroller op te tikken.

Bestuif een werkblad met bloem. Rol het deeg met een deegroller uit tot een cirkel die iets groter is dan de uitgekozen taartvorm. Prik het deeg op meerdere plaatsen lichtjes in met een vork. Drapeer het deeg in de met boter ingevette vorm. Druk het deeg tegen de wand van de vorm aan. Laat de beklede vorm minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Bekleed de deegvorm met bakpapier. Vul met bakbonen, ongekookte rijst of gedroogde bonen. Bak de taartbodem 30 minuten blind voor in de oven.

Bak intussen de plakjes prei ca. 10 minuten in 2 eetlepels olijfolie met een scheutje water.

Bak de plakjes champignon gaar in 2 eetlepels olijfolie.

Stoom de zalmfilet in ca. 10 minuten gaar. Breek de zalm in kleine stukjes en verwijder eventuele graatjes. Schep de stukjes zalm om met de prei, champignons en de dille.

Verwijder de bakbonen uit de taartbodem. Neem een kwast en bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei. Zet de taartbodem ca. 3 minuten terug in de oven voor je de vulling erin doet.

Doe de eieren, slagroom, melk en wat zout en peper in een kom en klop met een garde tot alles goed gemengd is.

Schep het zalmmengsel in de voorgebakken taartbodem. Giet er het quichemengsel over tot net aan de rand van de vorm. Strooi er de roze peperkorrels over.

Bak de quiche ca. 30 minuten in de oven.

Extra benodigd

Quichevorm, aluminiumfolie, deegroller, bakpapier, blindbakvulling

Kookboek

Het recept 'Quiche met zalm, prei en champignons' is afkomstig uit het kookboek...

Mini taartjes, zoet en hartig

Catherine Kluger

Catherine Kluger was vroeger advocate, maar in 2009 besloot ze om van loopbaan te veranderen en opende ze in Parijs haar eerste taartfabriek. De recepten voor... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (20 stemmen)

Quiche recept tips

Reacties op dit recept

  • MarthaIk doe het gewoon met bladerdeeg, net zo lekker én kost veel minder tijd.

    reageren

  • SuzyIs ook mijn idee hierover, met bladerdeeg dus, maar wel heel erg lekker.

    reageren

  • redactie okoko receptenNiet verder vertellen, maar ook wij maken geregeld een quiche met bladerdeeg.

    reageren

  • gerdaMoet je de bladerdeeg eerst blindbakken zoals het zelfgemaakte deeg?

    reageren

  • MarjoleinDe verhouding bloem - boter is niet goed. Zo wordt het een harde korst die niet smakelijk is. 1 : 1 is veel beter dus 200 gram bloem en 200 gram boter. Verder voor het bakken van deeg is zeker 190 graden aan te raden.

    reageren

  • K.M.Karin. Dit ga ik morgen maken, maar i.p.v. slagroom doe ik creme fraiche (light) en ook ik gebruik bladerdeeg, inderdaad net zo lekker en minder werk dan zelf een bodem maken.

    • RenateDoe je evenveel creme fraiche als je slagroom zou gebruiken?

    reageren