Nigella Lawson: rabarbertaart

8 porties
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 7,6obv 35 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de vulling
  • 1 kg rabarber (vuil gewicht)
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • voor het deeg
  • 150 g bloem
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 85 g koude boter, in blokjes
  • 85 g koude roomkaas, in blokjes
  • 2-3 eetlepels koude slagroom
  • voor de roomkaasvulling
  • 200 g roomkaas
  • 200 ml double cream (of slagroom)
  • 2 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 4 eetlepels muskaatwijn of rum
  • voor de afwerking
  • 6 eetlepels rabarberkookvocht

Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 190 °C, gasovenstand 5. Maak de rabarberstelen schoon, snijd ze in stukjes van 2 cm en leg ze in een ondiepe ovenschaal, strooi de suiker erover en hussel goed. Dek de rabarber af met folie en zet de schaal 45 minuten in de oven of tot de rabarber gaar is. Schuif nadat je de rabarber eruit hebt gehaald onmiddellijk een bakplaat in de oven. Laat de rabarber afkoelen en uitlekken; bewaar het vocht.

Maak intussen het deeg. Meng in een foodprocessor de droge ingrediënten en ¼ theelepel zout, doe er de boter en de roomkaas bij en druk op de pulse-knop tot je een kruimelig mengsel hebt. Bind het met de room tot een deeg, daarbij de pulse-knop zo weinig mogelijk gebruikend. Laat het deeg minstens 20 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg uit, bekleed de vorm en zet die nog minstens 20 minuten in de koelkast.

Haal de vorm uit de koelkast, bekleed het deeg met folie, vul de vorm met een steunvulling (bijvoorbeeld bruine bonen) en zet hem 15 minuten op de bakplaat in de oven. Verwijder voorzichtig - pas op, gloeiend heet - bonen en folie en bak de taartbodem nog 5 minuten tot hij goudbruin en gaar is. Laat hem afkoelen op een rooster.

Bereiden

Wanneer je de rabarbertaart in elkaar wilt zetten (je kunt al deze voorbereidingen heel goed een paar dagen van tevoren uitvoeren, als je de gebakken en afgekoelde taartbodem maar in een luchtdichte verpakking bewaart), laat je ongeveer 6 eetlepels van het kookvocht van de rabarber op hoog vuur tot een stroopje inkoken. Houd het pannetje wel in het oog, want het stroperig worden van het vocht is een kwestie van minuten.

En dan nu de vulling: klop met een garde de roomkaas zacht, doe er de room bij en klop tot het mengsel een beetje dikker wordt. Overdrijf het kloppen niet - het mengsel moet golvend voluptueus zijn. Roer er de suiker en de muskaatwijn of rum door, zodat je een zachte, mascarponeachtige consistentie krijgt. Vul er de taartbodem mee. Leg er de uitgelekte stukjes rabarber op en besprenkel ze met je paarsig roze stroopje. Doe een stap achteruit en bewonder je creatie - en ga dan eten.

Extra benodigd

Folie, diepe vlaaivorm met een doorsnede van 23 cm of een ondiepe van 25 cm

Variatietip

Aan het eind van de zomer maak ik een gekarameliseerde pruimenvariatie op deze taart met ongeveer een kilo gehalveerde pruimen. In de holtes doe ik een theelepel boter en een theelepel suiker en dan zet ik de pruimen ongeveer een kwartier in een hete oven. Wanneer ze zijn afgekoeld leg ik ze op de romige vulling. Ik kook het boterige pruimen kookvocht dat over is in en sprenkel dat over de taart.

Opmerking

'Deze rabarbertaart is perfect voor januari, wanneer de jonge kasrabarber op de markt komt: roze en barstend van rabarberachtigheid. Hij is oogverblindend door het contrast van het roze met de sneeuwige witheid van de vulling eronder. En ik vind ook de eenvoud, zeker in termen van boodschappen doen, heel prettig: je hebt roomkaas nodig voor het deeg, dus waarom zou je niet ook roomkaas gebruiken voor het gladde, voluptueuze binnenste? Ik weet dat het lijkt alsof er in verhouding tot de bloem erg veel vet gebruikt wordt in het deeg, maar doe het toch maar.' - Nigella Lawson

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: rabarbertaart' is afkomstig uit het kookboek...

Hoe word ik een goddelijke huisvrouw

In dit boek onthult Nigella Lawson de geheimen van hartige en zoete taarten, cakes, puddingen, koekjes, brood

... lees verder

© Uitgeverij Contact

Rabarbertaart tips

Reacties op dit recept

  • femke kun je ook de drank weglaten, of iets anders in de plaats doen?
  • Hanne In verband met mee etende kleintjes en een partner die niet van alcohol houdt heb ik dat wel weg gelaten. De taart was verukkelijk!!
  • anna Ik heb een aardewerken vorm gebruikt en deze licht ingevet en bebloemd. Moet je de taart storten als deze klaar is? Ik ben bang dat hij breekt. Wat is dit voor een soort deeg?