Kruimelige kaas-augurkenscones

  • 6 grote scones
  • 75 min
  • waardering 8,5
  • Gebak
  • Engels
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 210 g tarwebloem
  • 30 g volkoren roggemeel
  • 10 g bakpoeder (ca. 2½ theelepel)
  • 4 g zeezoutvlokken (ca. 1 theelepel)
  • 2 g zwarte peper (ca. 1 theelepel)
  • 100 g oude cheddar of Goudse kaas, geraspt
  • 110 g boter, heel koud
  • 75 g augurken in het zuur, uitgelekt en fijngesneden
  • 120 g karnemelk (zie tip onderaan het recept)
  • losgeklopt ei

Bereiden

Zet alles koud. En dan bedoel ik ook echt koud. Zet je droge ingrediënten 20 minuten voor je gaat mixen in de vriezer als je de tijd hebt. Je boter moet koelkastkoud zijn en stevig aanvoelen.

Doe alle droge ingrediënten in een kom met de helft van de geraspte kaas.

Meng met de platte menghaak of je vingers de koude boter ongeveer 30 seconden door de droge ingrediënten, samen met de fijngesneden augurken. De boter moet in onregelmatig gevormde stukjes blijven, want je hebt wat grotere stukjes nodig voor de deeglaagjes.

Schenk nu geleidelijk de karnemelk erbij en mix tot alles net gemengd is - er mogen nog wat droge delen zijn.

Laat het deeg op een schoon aanrecht glijden en maak er een deegbal van; schraap alle droge delen naar het midden.

Rol het deeg uit tot het ongeveer 40 cm lang is, bestrooi met de helft van de overgebleven kaas en vouw in drieën zoals je een brief opvouwt: vouw het bovenste derde deel naar onder en het onderste derde deel daar overheen.

Keer het deeg 90 graden en rol weer uit tot 40 cm. Bestrooi met de rest van de kaas en vouw weer op als een brief. Snijd met een mes of schraper de vouwrand eraf - dat zorgt voor de beste laagjes.

Vorm een rechthoek van 2½-3 cm dik van het deeg. Snijd de randen af (bak ze als lekkere snack!) en druk het deeg dan licht naar binnen om het weer de juiste dikte te geven. Snijd het in zes grote vierkanten. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 15 minuten in de vriezer, of 45 minuten in de koelkast.

Verhit de oven tot 200 °C.

Bestrijk de bovenkant van de scones met losgeklopt ei, als je wilt. Bak ze 12-15 minuten (houd de kleur in de gaten), verlaag de temperatuur tot 170 °C en bak ze nog 5-10 minuten, tot de scones goudkleurig en gaar zijn. Laat ze op een rooster wat afkoelen en dien ze warm op.

Extra benodigd

Mixer, bakpapier

Tip

Als je geen karnemelk hebt, roer dan 115 g volle melk en 5 g wittewijnazijn door elkaar. Zet 5 minuten in de koelkast. De melk wordt dikker en ziet er wat geschift uit.

Opmerking

De nederige kaasscone krijgt een kruimelige behandeling. Door het roggemeel en de stukjes augurk doen deze scones denken aan een sandwich uit een chique broodjeszaak - een perfecte picknicksnack. Als je snel werkt en het deeg licht behandelt, krijg je de allervlokkigste scones.

Kookboek

Het recept 'Kruimelige kaas-augurkenscones' is afkomstig uit het kookboek...

Bloem, suiker, boter

Nicola Lamb

Bloem, suiker, boter... Met eenvoudige ingrediënten én een oven kan iedereen bakken. Hoe je dat doet als de beste, legt supertalent Nicola Lamb uit in deze nieuwe bakbijbel. Een praktische gids met meer dan 100 recepten... lees verder

© Fontaine Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Scones recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!