Rijk gevulde fruitscones
- 8 stuks
- 35 min
- waardering 7,5
- Gebak
- Engels
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 225 g zelfrijzend bakmeel
- 40 g fijne rietsuiker
- 75 g smeerbare boter
- 50 g gemengde zuidvruchten
- 1 groot ei, losgeklopt
- ca. 3-4 eetlepels melk (om te mengen)
- een beetje extra bloem om te bestuiven
Bereiden
Verwarm de oven voor op 220 °C / gasstand 7.
Zeef eerst de bloem in een kom, voeg de suiker toe en wrijf dan de boter erdoor tot je een kruimelig mengsel hebt. Strooi de zuidvruchten erin, schenk het losgeklopte ei erbij en voeg 3 eetlepels melk toe. Meng het aanvankelijk met een mes tot een deeg, en kneed het daarna met je handen tot een samenhangend geheel - het moet zacht zijn, maar niet plakken. Voeg melk toe (steeds een theelepel tegelijk) als het deeg te droog lijkt.
Vorm een bal van het deeg en leg het op een licht met bloem bestoven werkblad. Rol het nu met een bebloemde rolstok heel losjes uit tot een dikte van ongeveer 3 cm. (De dikte is van essentieel belang. Scones worden vaak te dun uitgerold, reden waarom ze niet genoeg rijzen.) Pak dan de koekjessteker (Ø 5 cm) en geef er een harde tik op, zodat hij in één keer door het deeg glijdt - draai hem niet, anders krijgen de scones een rare vorm!
Als je er zo veel mogelijk hebt uitgestoken, kneed je het overgebleven deeg weer tot een bal en herhaal je het proces. Leg de scones vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat, bestuif ze met bloem en zet ze 12-15 minuten boven in de oven. Ze zijn klaar als ze gerezen en goudbruin zijn. Zet ze op een taartrooster en serveer ze dampend vers, overdwars gehalveerd en besmeerd met boter.
Extra benodigd
Bakpapier, deegsteker (Ø 5 cm)
Opmerking
Deze scones hebben geen clotted cream en jam nodig - serveer ze gewoon warm, direct uit de oven, met een serieuze hoeveelheid écht goede boter.
Kookboek
Het recept 'Rijk gevulde fruitscones' is afkomstig uit het kookboek...
De kunst van het bakken
Delia Smith
'Delia's Book of Cakes' werd in 1977 voor het eerst uitgebracht en is na 35 jaar nog steeds een fenomeen. Om dit succes te vieren én mee te gaan met de tijd... lees verder
© Uitgeverij Terra