Za'atar feta scones

  • 12 scones
  • 45 min
  • waardering 8,5
  • Gebak
  • Engels
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 400 g tarwebloem + extra om te bestuiven
  • 10 g baking soda
  • 5 g bakpoeder
  • 7 g zout
  • 4 g suiker
  • 200 g koude, gezouten boter
  • 100 g feta
  • 340 ml karnemelk
  • 3 eetlepels za'atar
  • 1 ei, losgeklopt

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 220 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Meng de tarwebloem, baking soda, het bakpoeder, zout en de suiker in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.

Rasp de koude boter met een grove rasp boven het kuiltje. Kneed de boter met je handen goed door de bloem. Door de boter te raspen, is het veel gemakkelijker om deze gelijkmatig door de droge ingrediënten te verwerken. Je wilt dat de boter koud blijft, dus zorg dat je na het kneden zo snel mogelijk doorgaat met de volgende stappen.

Wanneer de boter goed gemixt is door de bloem, kruimel dan de feta door het deeg en voeg de karnemelk en 2 eetlepels za'atar toe. Kneed tot je een stevig deeg hebt.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Kneed het deeg nog 1 minuut met de hand. Bestrooi het vervolgens met een beetje bloem en rol het voorzichtig uit met een deegroller tot een plak van 2 cm dik (zo dik als je duim). Je gaat het deeg nu vormen. Vouw het deeg dubbel en rol opnieuw uit, nu tot 3 cm dik. Vouw weer dubbel en rol weer uit tot een plak van 3 cm dik. Herhaal dit minstens 2 keer. Hoe vaker je dit herhaalt, hoe meer laagjes je scones krijgen. Gebruik vervolgens een deegschraper of scherp mes om het deeg in 12 vierkante scones te snijden.

Leg de scones op de bakplaat en zorg dat er genoeg ruimte tussen de scones zit. Bestrijk de scones met het ei en besprenkel met de overige za'atar. Bak de scones in 15 minuten goudbruin.

Serveer de scones warm met wat gezouten roomboter of olijfolie.

Extra benodigd

Bakpapier

Tip

Mocht je het vormen van de scones lastig vinden, zoek dan online naar een video voor het bakken van 'scones' of 'biscuits'. Zo zie je duidelijk hoe de lagen worden gevormd.

Opmerking

Flakey, fluffy en fantastisch lekker. Dat zijn de drie woorden waarmee ik deze hartige scones zou omschrijven. Ideaal voor de lekkere trek en een spontane baksessie. Omdat het deeg niet hoeft te rijzen staan de scones in een oogwenk op tafel. Een ideale snack om gasten mee te imponeren tijdens een gezellige borrel of een uitgebreide brunch.

Kookboek

Het recept 'Za'atar feta scones' is afkomstig uit het kookboek...

Veggilaine

Ghislaine Voogd

Ghislaine Voogd is al haar hele leven vegetariër. Tijdens de pandemie besloot ze haar voorliefde voor eten uit verveling op Instagram te delen. Niet wetende dat dit het begin was van haar succesvolle account @veggilaine, waarmee ze... lees verder

© Spectrum

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Scones recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!