Spinazietaart met ricotta en Parmezaanse kaas
- 8 personen
- 60 min
- waardering 7,9
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- voor het deeg
- 500 g bloem
- 3 eieren
- 200 ml witte wijn
- 200 ml olijfolie extra vergine, plus wat extra om het bakblik mee in te vetten
- 1 eidooier, losgeklopt, voor het bestrijken
- voor de vulling
- 3 eieren
- 700 g ricotta
- 200 g Parmezaanse kaas
- snufje nootmuskaat
- 2 kg verse spinazie, goed gewassen
- 100 ml olijfolie
- 3 teentjes knoflook
Voorbereiden
Zeef de bloem in een berg op je werkblad. Maak er een kuil in en duw de bloem een beetje naar buiten toe, zodat er een open plek in het midden ontstaat. Breek hierin de eieren, voeg de witte wijn, de olijfolie en 1 theelepel zout toe. Roer de ingrediënten met je vingers los en voeg steeds wat meer bloem toe. Meng alles met de hand tot een soepel deeg. Leg het deeg 30 minuten in folie te rusten in de ijskast.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Draai het deeg in delen door de pastamachine zodat je 4 of 5 dunne, rechthoekige stukken deeg krijgt (de grootte ervan hangt af van de grootte van je bakblik). Vet het bakblik in met wat olie en leg de stukken deeg erin. Bewaar 1 stuk deeg voor de bovenkant. Druk de overlappende naden dicht met je vingers.
Klop de eieren los, klop de ricotta erdoor, de Parmezaanse kaas, wat nootmuskaat en wat zout. Bak de spinazie even in een koekenpan met wat olijfolie en knoflook en verwijder de knoflook na het bakken. Hak de gebakken spinazie fijn, waardoor het een crèmeachtige structuur krijgt.
Roer de fijngehakte spinazie door het ei-kaasmengsel en schep het mengsel in het bakblik. Snijd het resterende stuk deeg in repen, eventueel met een pizzaroller. Leg de repen kruiselings over de vulling en bestrijk ze met wat eidooier. Bak de spinazietaart in ongeveer 30 minuten gaar. De reepjes deeg zijn dan mooi goudbruin gekleurd. De taart is klaar als je met een mes in de vulling steekt en het mes er schoon weer uit komt.
Extra benodigd
Plasticfolie, pastamachine, rechthoekig bakblik van 50 x 30 cm
Tip
Je kunt er ook gekookte ham, rauwe ham en salami in doen voor een pittigere, rijkere vulling.
Kookboek
Het recept 'Spinazietaart met ricotta en Parmezaanse kaas' is afkomstig uit het kookboek...
La Cucina d'Abruzzo
Giancarlo Acciavatti & Gemma Mirabilio
In 'La Cucina d'Abruzzo' staan het leven en vooral de culinaire roots van Giancarlo Acciavatti en Gemma Mirabilio centraal, eigenaren van het succesvolle... lees verder
© Uitgeverij Terra