Lemoncurdtaart

  • 6 personen
  • 45 min
  • waardering 8,2
  • Gebak
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de bodem
  • 250 g bloem
  • 100 g suiker
  • 200 g koude boter, in kleine blokjes
  • 2 eidooiers
  • voor de lemoncurd
  • 125 g suiker
  • 40 g boter
  • geraspte schil en sap van 2 citroenen
  • 2 eieren

Voorbereiden

Meng voor de bodem de bloem met de suiker. Meng de boterblokjes met 2 messen hierdoor en wrijf vervolgens met je vingertoppen tot het op broodkruimels lijkt. Meng nu de dooiers erdoor en kneed het deeg totdat je een bal krijgt. Verpak deze in plasticfolie en laat het 30 minuten in de ijskast rusten.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Druk het deeg in een bakvorm van 26 cm doorsnee. Bak de bodem 25 minuten blind in de oven.

Maak intussen de lemoncurd. Doe de suiker, boter, citroensap en geraspte schil in een pannetje op een zacht vuur tot de suiker is opgelost. Klop de eieren los. Meng, terwijl je flink met een garde roert de suikersaus in een dun straaltje door de losgeklopte eieren. Laat het op een zacht vuur rustig binden tot het de dikte van een mayonaise heeft, maar blijf roeren. (Je kunt dit ook in de magnetron doen, dat gaat veel sneller! 30 seconden in de magnetron, doorkloppen en weer 30 seconden in de magnetron. Herhaal dit tot de lemoncurd de juiste dikte heeft gekregen.)

Schenk als de deegbodem gebakken is de lemoncurd erop en bak deze nog 5 minuten mee.

Extra benodigd

Plasticfolie, bakvorm (Ø 26 cm)

Tip

Lemoncurd is een heerlijk smeerseltje om op voorraad in je ijskast te hebben, zodat je snel een taart kunt bakken, op koekjes kunt smeren of kleine zandtaartbakjes mee kunt vullen. Het is in een afgesloten jampotje enkele weken in de ijskast houdbaar.

Kookboek

Het recept 'Lemoncurdtaart' is afkomstig uit het kookboek...

Wat maak je Menu weer?

Jennifer Smit

In 'Wat maak je Menu weer?' vind je recepten voor 6 personen. Het zijn complete menu's, die gerangschikt zijn naar het hoofdingrediënt: vlees, vis, wild, gevogelte of... lees verder

© Jennifer Smit

Waardeer dit recept (5 stemmen)

Taart recept tips

Reacties op dit recept

  • TahneErg lekker recept! Lekker fris alleen voeg ik de volgende keer iets minder suiker door de vulling toe.

    reageren

  • MariekeErg lekker, maar te weinig curd versus het deeg. Tip: kleinere springvorm gebruiken (of meer curd maken) en met het restant deeg koekjes maken, amandelen erop en even mee de oven in.

    reageren