Tarte Tatin met witlof
bereiden
Ingrediënten
- 45 g bruine basterdsuiker
- 30 g boter
- ½ eetlepel mascarpone
- 6 takjes tijm, gerist
- 6 stronken witlof, geblancheerd, gehalveerd
- 250 g bladerdeeg
- 2 eetlepels olijfolie
- gorgonzola, om te serveren
Bereiden
Smelt in de tarte Tatin-vorm de suiker met 1 eetlepel water en kook zachtjes en zonder te roeren in tot een mooie, bruine karamel. Roer de boter erdoor en zet het vuur uit. Roer als de karamel iets is afgekoeld de mascarpone erdoor.
Verdeel de tijm en de lof met de bolle kant boven over de karamel en bak kort mee in de vorm. Bedek met bladerdeeg, vouw het overhangende deeg rondom naar binnen en prik er gaatjes in. Bestrijk met olijfolie en bestrooi met zout en zwarte peper. Bak in 30 minuten in de oven op 180 °C goudbruin en gaar.
Neem de tarte Tatin uit de oven en draai hem om. Dit is even een trucje: plaats er een bord of schaal op die groter is dan de bakvorm. Draai om met één hand op het bord en je andere hand (met ovenwanten uiteraard) onder de vorm of aan het handvat. Pas op dat je je niet verbrandt aan de karamel.
Serveer de tarte Tatin met gorgonzola.
Extra benodigd
Tarte Tatin-vorm (Ø 25 cm)
Kookboek
Het recept 'Tarte Tatin met witlof' is afkomstig uit het kookboek...
Cuisine Carine
Karin Gaasterland
Dit boek is voor mensen die van het leven houden, niet op dieet zijn en inspiratie uit het kleine halen. Een boek dat je naar je eigen hand kunt zetten. Ruiken, proeven, proberen. Koken hoeft niet ingewikkeld te zijn om verrassend te smaken
... lees verder © Carrera Culinair