Engelse fruitcake

16 plakken
bereiden
wachten

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de vulling
  • 175 g gedroogde cranberry's
  • 175 g blanke rozijnen
  • 150 g donkere rozijnen
  • 125 g krenten
  • 75 ml cognac of brandy
  • 100 g blanke amandelen
  • voor het beslag
  • 200 g boter, op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • ¼ theelepel zout
  • 125 g sinaasappel- of citroenmarmelade
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 g bloem, plus extra om te bestuiven
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 100 g amandelmeel
  • voor het serveren
  • 3 eetlepels extra cognac of brandy
  • poedersuiker

Bereiden

Meng alle gedroogde vruchten samen met de cognac of brandy in een kom en laat deze afgedekt minimaal 3 uur wellen.

Doe de amandelen in een kom en schenk daar kokend water op. Laat ze 5 minuten staan. Giet de amandelen vervolgens af, dep ze droog en hak ze grof.

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de tulbandvorm in met boter, bestuif licht met bloem en klop de overtollige bloem eruit.

Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker en het zout in een kom en klop deze tot een romig geheel. Meng de marmelade erdoor en meng er vervolgens één voor één de eieren door. Spatel de bloem, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het amandelmeel erdoor. Voeg als laatste de gewelde vruchten en gehakte amandelen toe en meng deze door het beslag. Schep het beslag in de vorm en bak de tulband in 85-105 minuten gaar.

Laat de tulband na het bakken 5 minuten in de vorm staan en stort hem vervolgens op een rooster. Bestrijk de tulband met 2-3 eetlepels cognac of brandy. Dit kun je naar wens de volgende dagen nog enkele keren herhalen waardoor de tulband nog rijker van smaak wordt.

Bestuif de tulband voor het serveren met poedersuiker.

Extra benodigd

Tulbandvorm

Opmerking

'Deze Engelse fruitcake zit boordevol gedroogd fruit en noten. Dit is zeker geen lichte tulband, maar wel een heel smaakvolle! De vulling kun je naar eigen smaak variëren, zolang je maar ongeveer op hetzelfde totaalgewicht uitkomt als de vulling in dit recept. De cake kun je prima enkele dagen tot een week van tevoren maken, de smaken zullen dan alleen maar intenser worden.' - Rutger van den Broek

Kookboek

Het recept 'Engelse fruitcake' is afkomstig uit het kookboek...

Masterclass Cakes

In 'Masterclass Cakes' laat Rutger van den Broek aan de hand van 40 recepten zien dat je met cake oneindig kunt variëren: van tijdloze klassiekers als bitterkoekjescake en marmercake tot fruitige recepten als frisse citroencake en olijfoliecake met mandarijn

... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld

Tulband tips