Frambozen-yoghurttulband met ahornglazuur
bereiden
Ingrediënten
- 250 g zachte boter, plus extra om in te vetten
- 300 g bloem
- 1½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel natriumbicarbonaat (of zuiveringszout)
- 240 g Griekse yoghurt of zure room
- 1½ theelepel vanille-extract
- 300 g fijne kristalsuiker
- 195 g ei (ongeveer 3 eieren), losgeklopt
- 150 g bevroren of verse frambozen, grof gehakt
- verse frambozen of bramen, ter garnering (optioneel)
- eetbare bloemen, ter garnering (optioneel)
- voor het ahornglazuur
- 25 g boter
- 50 ml ahornsiroop
- 60 g poedersuiker, gezeefd
- 1 eetlepel Griekse yoghurt of dikke room
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 190 °C en vet de tulband in. We doen dit zelf met antiaanbak-bakblikken. Als je bakblik niet antiaanbak is, vet dan ruim en grondig in, zodat de cake er makkelijk uitkomt en je de vorm niet beschadigt als je de cake eruit haalt.
Houd een theelepel bloem achter en zeef de rest met het bakpoeder, natriumbicarbonaat en ½ theelepel fijn zeezout. Meng de yoghurt met het vanille-extract.
Klop in een kom de zachte boter en fijne kristalsuiker met een elektrische mixer met het spatelstuk op gemiddelde snelheid ongeveer 4 minuten of tot het boter-suikermengsel heel licht en luchtig is. Klop beetje bij beetje het ei erdoor, let erop dat het ei helemaal is opgenomen voordat je meer toevoegt.
Verlaag de snelheid en voeg de bloem toe in drie delen, afgewisseld met de vanilleyoghurt. Verhoog na iedere toevoeging de snelheid en meng alles in 10 tot 20 seconden goed door elkaar.
Hussel de gehakte frambozen en de bewaarde lepel bloem, en schep dit voorzichtig door het cakebeslag, zodat de stukjes framboos gelijkmatig worden verdeeld.
Schep het cakebeslag in de tulband en strijk de bovenkant glad.
Bak de cake 1 tot 1,5 uur of tot de cake loslaat van de randen van de bakvorm en een prikker die erin gestoken wordt er schoon uitkomt. De bovenkant van de cake moet goudbruin zijn en terugveren als je er zachtjes op duwt.
Laat de cake 10 tot 15 minuten rusten in het bakblik. Stort de cake op een taartrooster en laat hem helemaal afkoelen voor je de cake op een serveerschaal legt.
Verwarm, om het glazuur te maken, de boter en ahornsiroop in een kleine steelpan tot de boter is gesmolten. Haal de steelpan van het vuur, voeg de poedersuiker al roerend toe en blijf roeren tot het glazuur glad is. Laat het glazuur afkoelen en iets dikker worden. Roer de yoghurt erdoor. Begiet de cake met het glazuur, garneer desgewenst met frambozen, bramen en eetbare bloemen en serveer op kamertemperatuur.
Extra benodigd
Tulbandvorm (Ø 23 cm), mixer
Tips
'Vele cakes in het oostelijke Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten bevatten yoghurt, voor zowel de smaak als de smeuïge structuur. Hoewel we deze verrukkelijke cake met zure room hebben gemaakt, pakte dit net zo goed uit. We vinden het fijner de frambozen in stukjes te gebruiken, dan om ze heel te laten, want dit creëert spikkels frisse zoetheid in het heerlijke zachte kruim. Dit is met bevroren fruit makkelijker om te doen. Leg daarom als je verse frambozen gebruikt, deze 30 minuten in de vriezer voordat je aan de slag gaat. Je kunt de tulband vervangen door een ringvormig bakblik of een gewoon rond bakblik; een cake die echter in een gewoon rond bakblik wordt gebakken, moet een paar minuten langer in de oven staan.' - Greg & Lucy Malouf
Het recept 'Frambozen-yoghurttulband met ahornglazuur' is afkomstig uit het kookboek Suqar van Greg Malouf & Lucy Malouf.
© Good Cook.Tulband tips
Reacties op dit recept
- Eye Prima recept met lekker resultaat. We hebben deze tulband meerdere keren gebakken met verschillende soorten diepvriesfruit. De ene keer frambozen, de andere keer bosbessen en zelfs een keer met mango. De mango wordt wat draderig. Een uur in de oven was bij ons voldoende iedere keer en eigenlijk moet ik dan op het eind de bovenkant afdekken omdat het wat te donker wordt. Met de siroop hebben we nog niet geprobeerd, maar misschien wordt het dan nog lekkerder…