Worteltaart met kardemom
bereiden
Ingrediënten
- 1 kg wortels
- 3 kardemompeulen
- 250 g kruimeldeeg
- 2 onbespoten sinaasappels
- 125 ml crème fraîche
- 1 ei
- 50 g boter
Bereiden
Schrap de wortels en snijd ze in plakjes. Zet de kardemompeulen op in een grote pan water met wat zout. Breng het water aan de kook. Voeg de wortels toe en kook ze 20 minuten.
Verwarm intussen de oven voor op 180 °C. Bekleed een ingevette taartvorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Zet de vorm in de warme oven en bak de taartbodem 10 minuten.
Haal met een fijne rasp de schil van 1 sinaasappel. Snijd de sinaasappel door en pers hem uit.
Giet de wortels af. Gooi de kardemompeulen weg. Pureer de wortels of prak ze met een vork. Roer de geraspte schil en het sap van de sinaasappel, de crème fraîche, het ei en de boter erdoor. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Strijk de wortelpuree uit over de voorgebakken taartbodem. Verlaag de oventemperatuur tot 150 °C en bak de taart 20 minuten.
Haal met een dunschiller repen schil van de andere sinaasappel. Snijd de repen in dunne reepjes. Garneer de taart hiermee.
Extra benodigd
Taartvorm
Tip
Geef als je deze taart als hoofdgerecht serveert er een groene salade bij, met een dressing van ciderazijn en wolnotenolie. Garneer de salade met walnoten.
Kookboek
Het recept 'Worteltaart met kardemom' is afkomstig uit het kookboek...
Taart, hartig & zoet
diverse auteurs
Taarten zijn eenvoudig en snel te maken, voor elke gelegenheid en elke menugang. Als voorgerecht, hoofdgerecht bij een salade, of als onovertrofen heerlijkheid
... lees verder © Uitgeverij Terra