Zandkoekjes met karamel en chocolade
- 16 stuks
- 60 min
- waardering 8,5
- Gebak
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- voor de zandkoekjesbodem
- 115 g boter, op kamertemperatuur
- 60 g suiker
- 85 g glutenvrij zelfrijzend bakmeel of 85 g glutenvrije bloem plus 1 theelepel bakpoeder en 1⁄8 theelepel xanthaangom
- 85 g gemalen amandelen
- voor het karamellaagje
- 60 g suiker
- 60 g boter
- 300 g gecondenseerde melk
- 1 theelepel vanille-extract
- voor het chocoladelaagje
- 150 g melkchocolade
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 180 °C (op gasstand 4).
Maak de zandkoekjesbodem. Doe de boter en suiker in een kom en meng. Zeef het bakmeel erover, voeg de amandelen toe en kneed het mengsel met je handen tot een zacht deeg. Druk het deeg in het ingevette en met bakpapier beklede bakblik en prik er overal gaatjes in met een vork. Zet het blik 15-20 minuten in de voorverwarmde oven tot de zandkoek goudbruin is. Laat afkoelen in het blik.
Doe suiker, boter, gecondenseerde melk en vanille-extract in een kleine steelpan en zet die op een zacht vuur tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Breng aan de kook onder voortdurend kloppen zodat het mengsel niet aankoekt. Zet het vuur lager en laat ongeveer 5 minuten sudderen tot het mengsel goudbruin en dik is. Giet het over de zandkoekjesbodem en laat afkoelen.
Maak nu het chocoladelaagje. Doe de chocolade in een vuurvaste kom, zet die op een steelpan met zacht kokend water en roer voorzichtig tot de chocolade is gesmolten. Giet de chocolade over de karamel en laat het hard worden. Snijd met een warm mes de zandkoek in 16 vierkantjes en dien ze op.
Deze zandkoekjes blijven 15 dagen goed als je ze bewaart in een luchtdichte doos of trommel.
Extra benodigd
Bakblik van 20 x 20 cm, bakpapier
Tip
Je kunt de melkchocolade vervangen door pure of witte glutenvrije chocolade en je kunt er ook glutenvrije, gekleurde suikerkorrels overheen strooien - het oog wil immers ook wat!
Kookboek
Het recept 'Zandkoekjes met karamel en chocolade' is afkomstig uit het kookboek...
Glutenvrij bakken
Hannah Miles
In 'Glutenvrij bakken' staan alternatieven voor favoriete gerechten, zoals brownies, cheesecake, macarons en muffins. En naast deze populaire zoetigheden... lees verder
© Uitgeverij Becht