Bruschetta met tomaat of met tuinbonen en munt van Rick Stein
- 4 personen
- 15 min
- waardering 7,8
- Hapje
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 4 sneetjes boerenbrood, 1 cm dik
- 1 teentje knoflook, gepeld
- extra vergine olijfolie van topkwaliteit
- 1 grote, rijpe vleestomaat, ontveld
- enkele basilicumblaadjes, in flinters
- 250 g gedopte tuinbonen (liefst vers)
- 1 klein teentje knoflook
- 1 theelepel citroensap
- 2½ eetlepel extra vergine olijfolie
- 2-3 blaadjes munt, fijngesneden
Bereiden
Het is van belang dat de sneetjes brood een licht rooksmaakje krijgen, dus rooster ze op de barbecue of houd ze na het roosteren in de toaster even boven de gasvlam van het fornuis. Je kunt ze ook roosteren aan een speciale toastvork bij de open haard. Wrijf de donkerste kant van de sneetjes toast in met de gepelde teen knoflook. Besprenkel ze met wat olijfolie en bestrooi ze met zeezout en versgemalen zwarte peper.
Snijd voor het tomatenbeleg de tomaat in schijfjes van 1 cm dik en vervolgens in stukjes. Schep op elke bruschetta wat tomaat. Verdeel er wat basilicum en nog wat olijfolie, zeezout en peper over.
Doe voor het tuinbonenbeleg de tuinbonen met het teentje knoflook in een pan met kokend water, breng dit opnieuw aan de kook en kook de bonen in ca. 5 minuten gaar. Giet ze af (bewaar een deel van het kookvocht), spoel ze af onder de koude kraan en laat ze afkoelen. Druk de bonen uit hun vliesje en doe ze samen met de gekookte knoflook en het citroensap in een keukenmachine. Pureer ze en voeg daarbij in een dun straaltje de olijfolie toe. Voeg als het mengsel te dik is een scheutje van het kookvocht toe: de puree moet ongeveer de textuur van dikke hummus krijgen. Voeg zout en peper naar smaak toe en bestrijk de bruschetta met de puree. Verdeel er nog wat olijfolie en een beetje munt over.
Extra benodigd
Keukenmachine
Persoonlijke noot
'Minder is meer - dat motto geldt bij uitstek voor bruschetta. Bij dit gerecht uit landelijke streken als Puglia draait het om goed zuurdesembrood uit houtgestookte ovens en om uitstekende olijfolie. Warm geroosterd brood, doortrokken van een rooksmaakje, geserveerd met olijfolie, zwarte peper, zeezout en tomaat zie je alom in het Middellandse Zeegebied. Daar heb ik thuis in Cornwall ook soms zin in, bijvoorbeeld met wat flinters basilicum of rucola of zelfs met wat zoute ansjovis of flinterdunne rauwe ham erop. Maar er bestaat nog een speciaal soort beleg voor bruschetta: gepureerde, heldergroene tuinbonen, met een beetje knoflook, olijfolie en munt.' - Rick Stein
Kookboek
Het recept 'Bruschetta met tomaat of met tuinbonen en munt van Rick Stein' is afkomstig uit het kookboek...
Rick Stein's mediterrane odyssee
Rick Stein
Van welke hoek je het Middellandse Zeegebied ook benadert, altijd weer kom je een nieuwe wereld binnen. Op zijn nieuwste culinaire Odyssee doet Rick Stein vele... lees verder
© Tirion Uitgevers