Zelfgebakken ciabatta
- 4 ciabatta's
- 50 min
- waardering 7,7
- Lunchgerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 475 g harde tarwebloem
- 30 g gist
- 25 g roggemeel
- 1 eetlepel olijfolie
Bereiden
Doe 200 g bloem in een kom, wrijf de helft van de gist erboven fijn en voeg al roerende 150 ml water toe. Meng alles tot een slap deeg en laat dit afgedekt met plasticfolie op een warme plek minstens 24 uur rijzen en rusten.
Wrijf de rest van de gist boven dit voordeeg tussen uw handen fijn en meng de gist met de rest van de bloem, het roggemeel en 15 g zout door het deeg. Voeg al mengend ook de olijfolie en nog 150 ml water toe en verwerk alles tot een samenhangend deeg.
Vet het werkvlak in met wat olie en kneed het deeg hierop 10-15 minuten goed door tot het soepel en elastisch is. In het begin is ciabattadeeg heel slap, maar al knedend wordt het makkelijker te hanteren. Gebruik eventueel een kunststoffen deegschraper om het deeg van het werkvlak los te maken. Vorm het deeg tot een bal, leg deze terug in de kom en laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme plaats 2 uur rijzen.
Bestrooi het werkvlak met bloem en leg het deeg erop. Druk het voorzichtig uit tot een rechthoekige lap van 40 x 40 cm en snijd deze in vier repen van 10 x 40 cm. Vouw de repen in drieën en druk ze weer voorzichtig uit tot rechthoekige lappen van 10 cm breed. Leg de lappen deeg niet te dicht bij elkaar op een met bloem bestoven doek. Dek ze af met een andere met bloem bestoven doek en laat ze nog 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Pak de stukken deeg bij de korte kanten en rek ze iets uit. leg ze met voldoende tussenruimte naast elkaar op de bakplaat en bestuif ze met wat bloem. Schuif de bakplaat in de oven en bak de ciabatta's in 18-20 minuten goudbruin en gaar. Laat de broden op een rooster afkoelen.
Extra benodigd
Plasticfolie, bakpapier
Kookboek
Het recept 'Zelfgebakken ciabatta' is afkomstig uit het kookboek...
Kook ook - Brood
Clara ten Houte de Lange
De geur van versgebakken brood, wie kan die weerstaan? Dat zelf brood bakken niet moeilijk is, bewijst dit boekje. Veel kneden, rustig wachten en dan heerlijk... lees verder
© Inmerc. Beeld: Stolyevych Yuliya | Shutterstock.com