Driedubbele kipsandwich
bereiden
Ingrediënten
- 1 kipfilet
- het sap van ½ citroen
- olijfolie, om in te bakken
- de geraspte schil van ½ citroen
- 3 sneeën brood naar wens, geroosterd
- 1 tomaat, in plakken, bestrooid met zout
- 2 handjes rucola
- voor de saus
- 2 eetlepels volle Griekse yoghurt
- 1½ theelepel tahin
- 1-2 tenen knoflook, gehakt
- de geraspte schil van ½ citroen
- het sap van ½ citroen
- 1 theelepel olijfolie
- gehakte verse dille
Bereiden
Voor de kip: als je geen restje kip hebt, kun je deze makkelijke citroenkip met zwarte peper maken. Gebruik een scherp mes om de kipfilet te vlinderen (snijd de kipfilet met een zagende beweging horizontaal doormidden, maar snijd het vlees niet helemaal door, zodat je het kunt openvouwen als een boek). Bestrooi de kipfilet met zout en peper (veel peper) en besprenkel hem met citroensap. Gebruik je handen om ze in het vlees te wrijven.
Giet genoeg olie in een middelgrote koekenpan om de bodem te bedekken. Zet de pan op matig tot hoog vuur en verhit de olie tot hij begin te glanzen. Leg de kipfilet in de pan en bak hem in 3 minuten per kant bruin. Leg hem op een snijplank en laat hem 5 minuten rusten. Snijd de kip dan in plakjes (ik snijd iets dunnere plakjes omdat ik graag meer lagen maak). Bestrooi de kip met citroenrasp; let erop dat je elk plakje raakt.
Voor de saus: meng de yoghurt, tahin, knoflook, citroenrasp, het citroensap en de olijfolie in een kleine kom. Voeg dille en zout naar smaak toe. Meng alles goed. Zo simpel is het.
De sandwich samenstellen: zorg ervoor dat het brood geroosterd is en begin met de onderste laag. Smeer een derde van de saus over het brood, verdeel er de helft van de gezouten plakken tomaat, de helft van de plakjes kip en een handje verse rucola over. Leg de tweede snee brood erop, besmeer die met een derde van de saus en verdeel de ingrediënten er weer over. Voordat je de laatste snee brood erop legt, besmeer je de onderkant daarvan met de overgebleven saus. Snijd de sandwich diagonaal doormidden (of niet) en serveer.
Opmerking
Toen ik op school zat, gaf mijn moeder me altijd een sandwich mee naar school. Die wikkelde ze in een kleurrijk servet. Het was lekker, veel lekkerder dan een gewone boterham. Ze vertelde me dat ze een geheim 'liefdeskruid' in haar voorraadkast had en daar ging ik dan naar op zoek. Nu ik erover nadenk, vermoed ik dat ze dat heeft verzonnen. Maar goed, deze sandwich is daarop geïnspireerd, en het is een van mijn favoriete snelle lunchgerechten. En gewoon omdat het leuk is, maak ik er een driedubbele sandwich van, met een extra laagje plezier. Meestal gebruik ik een restje kipfilet, maar ik geef ook het recept voor mijn speciale citroenkip met zwarte peper om de sandwich extra lekker te maken.
Kookboek
Het recept 'Driedubbele kipsandwich' is afkomstig uit het kookboek...
Lekker. Gezond. Goedkoop.
Kevin Tatar
'Lekker. Gezond. Goedkoop' van foodblogger Kevin Tatar staat vol inspirerende ideeën voor elke maaltijd en bevat handige tips en technieken om ervoor te zorgen dat elk recept meteen de eerste keer lukt. It's time to kwoowk!
... lees verder © Forte Culinair