Philadelphia cheesesteak sandwich
bereiden
Ingrediënten
- 2 Surinaamse of Turkse puntjes
- 2 eetlepels knoflookmayonaise
- 1 eetlepel pittige mosterd
- 1 dunne ribeye van circa 225 g
- olijfolie, om in te bakken
- 2-3 kleine uien, in dunne ringen
- 1 kleine groene paprika, zaadjes verwijderd en in repen
- 125 g provolone of jonge kaas, in dunne plakjes
Bereiden
Leg de broodjes klaar: snijd ze open, pluk een beetje van de zachte binnenkant eruit en bestrijk de snijkanten met de mayonaise en mosterd.
Snijd de ribeye in repen van circa 2 centimeter dik. Leg een reep tussen twee lagen plasticfolie en sla met een deegroller het vlees zo dun mogelijk. Herhaal met de rest van de repen vlees. Haal het vlees uit de folie.
Verwarm een scheutje olie in de gietijzeren koekenpan en bak de uien al omscheppend circa 8 minuten tot ze vrij zacht en hier en daar bruin zijn. Schep de uien op een bord. Verwarm nog een scheutje olie in de pan en bak de repen paprika al omscheppend enkele minuten tot ze hier en daar bruin zijn. Schep bij de uien op het bord.
Bestrooi de plakjes vlees met zout en peper. Verwarm een scheutje olie in de koekenpan en leg de plakjes vlees naast elkaar in de pan. Bak ze op hoog vuur 30 tot 45 seconden per kant. Zet het vuur laag, voeg de uien en paprika toe en meng alles snel. Het vlees mag hierbij in stukjes 'breken'. Leg de plakjes kaas op het vleesgroentemengsel in de pan. Laat met een groot deksel op de pan in enkele minuten smelten. Schep het steakmengsel met een spatel op de broodjes. Meteen opeten!
Extra benodigd
Plasticfolie, deegroller
Tips
De originele Philly cheese steak sandwich maak je met hoagie rolls: langwerpige broodjes met een chewy buitenkant en een zachte binnenkant. Surinaamse en Turkse puntjes komen daar het dichtst bij in de buurt, pistolets zijn wat te hard. De verhouding brood en beleg moet goed zijn en daarom kun je het beste een beetje van de binnenkant uit de broodjes plukken. Je wilt geen broodje schoenzool, dus koop een écht goeie ribeye en bak hem kort. In Philadelphia, waar de sandwich vandaan komt, bakken ze de uien en het vlees op een grote hete grillplaat. Gebruik thuis een grote gietijzeren koekenpan, want die wordt snel heet. De kaas moet goed en snel smelten. De traditionele versie is met dunne plakjes Italiaanse provolone, maar met Hollandse jonge kaas lukt het ook.
Opmerking
'Over de perfecte Philly cheesesteak sandwich kunnen Amerikanen flink van mening verschillen. Welk broodje, welk vlees, welke kaas? Wel of geen groene paprika? Wel of geen mosterd? Deze versie is nogal onorthodox, want er gaan paprika, mosterd én knoflookmayonaise op. Hij is snel klaar en over zijn uiterlijk hoef je je niet te veel te bekommeren: de sandwich hoort lekker rommelig te zijn.'- Tal Maes
Kookboek
Het recept 'Philadelphia cheesesteak sandwich' is afkomstig uit het kookboek...
Elle Eten Hitparade
Tal Maes
Een uitpuilende kookboekenkast, talloze recepten online en toch niet weten wat je moet koken. In zo'n bui grijpen wij terug op altijd-goedrecepten die we blind kunnen klaarmaken en waarmee thuis ook iedereen gelukkig is. Zie ze als reddende engelen voor je dag
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: Tal Maes