Smokey's kip sandwich van de barbecue

4 personen
bereiden

waardering 8obv 6 waarderingen

Ingrediënten

  • 500 g kippendijen (liefst scharrel of biologisch)
  • 35 g Chick Mix BBQ-kruiden (zie onderaan het recept)
  • 4 vers af te bakken ciabatta's of kaiserbroodjes
  • 100 g veldsla
  • voor de ranchsaus
  • 50 g mayonaise
  • 50 ml karnemelk
  • 50 g zure room
  • ½ theelepel gedroogd bieslook
  • ½ theelepel gedroogde dille
  • ½ theelepel gedroogde peterselie
  • ¼ theelepel uiengranulaat
  • ¼ theelepel knoflookgranulaat
  • zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak
  • sap van ½ citroen
  • voor de bleekselderijsalsa
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 grote tomaat
  • een derde deel van een derde komkommer
  • 1 rode ui
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak
  • sap van ½ limoen

Bereiden

Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 125 °C is bereikt. Week ondertussen de houtsnippers in water.

Begin met het maken van de ranchsaus door de mayonaise, karnemelk en zure room met een garde of vork goed te mengen totdat er een gladde saus zonder klontjes ontstaat. Voeg daarna de resterende ingrediënten toe en roer deze er goed door. Controleer de smaak van de ranchsaus; deze moet fris-zuur zijn. Voeg naar smaak zout, peper of extra citroensap toe.

Maak vervolgens de bleekselderijsalsa door de bleekselderijstengels in kleine gelijke blokjes van 4 bij 4 mm te snijden. Verwijder alle zaadjes van de tomaat en komkommer en snijd deze ook in blokjes van 4 bij 4 mm. Snipper de rode ui en doe alle gesneden groenten in een kom samen met de fijngehakte peterselie. Breng op smaak met zout, peper en het limoensap.

Meng de kippendijen met Chick Mix BBQ-kruiden en zorg ervoor dat deze aan alle kanten goed gekruid zijn. Giet de houtsnippers af, voeg deze toe aan de brandende kolen en leg de kippendijen op de indirect afgestelde BBQ.

Rook de kippendijen 30 minuten op 125 °C. Bak ondertussen de broodjes af en snijd ze open. Verwijder het rooster van de BBQ, stel in op direct grillen, laat de temperatuur oplopen tot ca. 220 °C en gril de kip kort totdat deze een kerntemperatuur van 75 °C heeft bereikt.

Verdeel over de 4 opengesneden broodjes eerst de veldsla, vervolgens de bleekselderijsalsa en daarna de gegrilde kip. Garneer met een rijke dosis ranchsaus.

Extra benodigd

BBQ voor indirect grillen, 1 handje appel-, kersen- of mesquitehoutsnippers, kernthermometer

Chick Mix BBQ-kruiden

Meng voor 300 g Chick Mix BBQ-kruiden 60 g fruit-peper-citroen (Verstegen), 40 g paprikapoeder, 20 g gerookte-paprikapoeder, 20 g zout, 50 g kristalsuiker, 20 g bruine basterdsuiker, 30 g knoflookgranulaat, 20 g uiengranulaat, 1 eetlepel gemalen zwarte peper, 1 theelepel chilipoeder, 2 eetlepels gedroogde basilicum, 1 eetlepel gedroogde tijm en 1 eetlepel gedroogde rozemarijn door elkaar. De kruiden-rub is in een luchtdichte pot zeker drie maanden houdbaar.

Kookboek

Het recept 'Smokey's kip sandwich van de barbecue' is afkomstig uit het kookboek...

Smokey Goodness

'Smokey Goodness' is het BBQ-kookboek van wereldkampioen Barbecue, Jord Althuizen. Met 'Smokey Goodness' haal je het beste uit je BBQ. Met alles over... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Sandwich tips

Reacties op dit recept

  • Anita Ik kan helaas de ingredientenlijst niet ontcijferen. Het leek me wel een lekker gerecht. Jammer.
    • Esther Waar loop je op vast dan, mijn inziens is het wel duidelijk.