Strata gevuld met spinazie en tomaat

  • 4 personen
  • 50 min
  • waardering 8,5
  • Lunchgerecht
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 50 g boter, op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten
  • 1 groot stokbrood, in 3 cm dikke sneden
  • 1 blik à 400 g tomatenblokjes
  • 150 g diepvriesspinazie, ontdooid
  • 6 eieren, losgeklopt
  • 100 ml melk
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 100 g Goudse kaas, geraspt

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 180 °C, of een heteluchtoven tot 160 °C. Vet een middelgrote ovenschaal in met wat boter.

Besmeer ieder sneetje stokbrood aan een kant met boter. Leg de sneetjes stokbrood op zo'n manier in de ovenschaal dat steeds een van de lange kanten van de korst op de bodem van de ovenschaal ligt.

Meng in een maatbeker of kom de tomaten uit blik met de spinazie, eieren, melk, Provençaalse kruiden, de helft van de kaas en flink wat zout en peper. Schenk het spinazie-tomatenmengsel over het stokbrood en zorg ervoor dat de spinazie gelijkmatig verdeeld is over het stokbrood. Je kunt ook wat spinazie tussen de sneetjes stokbrood stoppen, als je wilt.

Strooi de overgebleven kaas erover en bak de strata 35 tot 45 minuten in de hete oven, of tot de kaas goudkleurig is.

Opmerking

Een strata is een hartige broodpudding en een geweldig brunchgerecht. In het geval ik te laat ben om bij de winkel vers stokbrood te kopen, koop ik een paar afbakstokbroden. Ik bak ze meteen af zodra ik thuis ben zodat ze genoeg kunnen afkoelen voordat ik aan dit gerecht begin. Strata gaat heel goed samen met wat worsten en met tomatenketchup erbij is hij ook fantastisch.

Het recept 'Strata gevuld met spinazie en tomaat' is afkomstig uit het kookboek Tinned Tomatoes van Samuel Goldsmith. © Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Stokbrood recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!