Jamie Oliver: frittata van garnalen en peterselie

2 personen
bereiden

waardering 8,2obv 24 waarderingen

Ingrediënten

  • 6 grote eieren, liefst biologisch
  • een handvol verse peterselieblaadjes, fijngehakt
  • de geraspte schil van 1 citroen
  • het sap van ¼ citroen
  • 1 opgehoopte eetlepel van het stuk geraspte Parmezaanse kaas
  • 180 g verse, gepelde garnalen
  • een flinke klont boter
  • olijfolie
  • ½ gedroogde rode Spaanse peper

Bereiden

Verwarm de oven voor op 220 °C / gasovenstand 7. Klop in een kom de eieren met een snufje zout en peper los en doe er de peterselie, citroenschil, citroensap en Parmezaanse kaas bij. Hak de helft van de garnalen in grove stukjes, laat de rest heel en gooi alles in de kom.

Verhit de boter met een flinke scheut olijfolie in een kleine, zware, ovenvaste pan met antiaanbaklaag en schenk het eiermengsel erin. Zet het mengsel op matig vuur, roer het gedurende 1 minuut langzaam door elkaar en zet de pan daarna in de oven. (Je krijgt vaak frittata's die heel goed doorbakken zijn, maar ik zet ze liever iets korter in de hete oven, zodat ze bovenop een beetje kleur hebben en van binnen wel gestold, maar nog niet door en door gaar zijn.) Bak de frittata 4 tot 5 minuten, tot hij goudkleurig begint te worden - hij zal een beetje rijzen, zodat hij heerlijk luchtig wordt.

Strooi de Spaanse peper erover en schuif hem op een bord. Serveer de frittata met een eenvoudige rucolasalade, lekker brood en een glas goede wijn. Heerlijk.

Persoonlijke noot

'Eerlijk gezegd ben ik altijd een beetje onzeker over mijn frittata's. Maar deze slaan de spijker echt precies op de kop, vooral wanneer je lekker verse garnalen gebruikt, die een heerlijk zoete smaak aan de eieren geven. Toen ik dit maakte deed ik de citroenschil bij de eieren en kneep er per ongeluk ook het sap van een kwart citroen bij. Ik besloot het er toch maar op te wagen, hoewel je eigenlijk nooit citrussap met eieren mag mengen. Ik vind het resultaat spectaculair - een met citroen gestremde garnalenfrittata ... maar op een lekkere manier! Het andere geheim van dit gerecht is het gebruik van een heleboel peterselie. Je mag zelf bepalen of je grote of kleine frittata's bakt - de meest lekkere frittata's die ik gegeten heb waren uiteindelijk ongeveer 2,5 cm dik. Als ze dunner zijn kun je het eigenlijk geen frittata noemen, en dikkere worden te papperig. Je kunt frittata's koud als antipasto serveren of warm als snack, of zelfs als pastagerecht. Dit recept is ook briljant met krab of kreeft.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: frittata van garnalen en peterselie' is afkomstig uit het kookboek...

Jamie's Italië

Dit boek gaat over het land dat de grootste inspiratiebron is geweest in zijn culinaire carrière. 'Jamie's Italië' is het verslag van Jamie's rondreis door Italië... lees verder

© 2006 Jamie Oliver Enterprises Limited. Beeld: David Loftus

Jamie Oliver tips

Reacties op dit recept

  • Lex Was echt voortreffelijk en prima te maken.
  • Prinsess model miljonair Heeerlijk! vanochtend nog gemaakt, supersnel klaar en ook zonder garnalen (alleen citroenrasp, meer kruiden) erg smakelijk.