Jamie Oliver: kippenbouillon
bereiden
Ingrediënten
- 2 kg rauwe kipkarkassen, gehakt
- de teentjes van ½ bol knoflook, ongepeld
- 5 stengels bleekselderij, grof gehakt
- 2 middelgrote preien, grof gehakt
- 2 grote wortelen, grof gehakt
- 3 laurierblaadjes
- 3 takjes rozemarijn
- 5 takjes peterselie
- 5 takjes tijm
- 5 zwarte peperkorrels, in hun geheel
Bereiden
Leg de kipkarkassen, de knoflook, de groenten, alle kruiden en de peperkorrels in een pan. Giet er 6 liter koud water bij en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en laat de bouillon 3-4 uur zachtjes trekken. Schuim af indien nodig en zeef de bouillon door een fijne zeef.
Laat de bouillon ongeveer een halfuur afkoelen en zet hem dan in de koelkast. Wanneer de bouillon koud is moet hij helder en licht amberkleurig zijn. Op dit moment giet ik de bouillon meestal in kleine plastic bakjes. Die zet ik in de vriezer. In de koelkast blijft de bouillon ongeveer 4 dagen goed, in de vriezer 2-3 maanden.
Persoonlijke noot
'Het is heel handig om kippenbouillon in de koelkast of de vriezer te hebben en ik maak altijd voor een maand tegelijk klaar. Meestal gebruik ik vleugels en poten, maar je kunt ook heel goedkoop kipkarkassen kopen bij de poelier. Ik trek zelfs bouillon van het karkas van gebraden kip. Ik stop de botten gewoon in een pot en ga net zo te werk als in het recept dat hieronder staat; er is niets mis met die bouillon: hij is niet zo helder, maar de smaak is prima.' - Jamie Oliver
Kookboek
Het recept 'Jamie Oliver: kippenbouillon' is afkomstig uit het kookboek...
The Naked Chef
Jamie Oliver
Super kooktalent en tv-celebrity Jamie Oliver begon al vroeg met koken en leerde van Antonio Carluccio en in het beroemde Londense River Café de fijne kneepjes... lees verder
© 2004 Jamie Oliver Enterprises Limited. Beeld: David LoftusJamie Oliver tips
Reacties op dit recept
- Mariken Dank je, ik heb het boek, maar wist niet meer in welk boek het stond!