Jamie Oliver: pasta peperonata

4 personen
bereiden

waardering 7,9obv 61 waarderingen

Bevat per portie

604 kcal
23 g eiwit
14 g vet
92 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 2 rode paprika's, van de pitjes ontdaan, in ringen
  • 2 gele paprika's van de pitjes ontdaan, in ringen
  • extra vierge olijfolie
  • 2 rode uien, in dunne ringen
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • 2 handenvol verse bladpeterselie, de blaadjes fijngehakt, de steeltjes apart gehouden
  • 2 eetlepels rodewijn- of balsamicoazijn
  • 2 handenvol vers van het stuk geraspte Parmezaanse kaas
  • desgewenst 2 opgehoopte eetlepels mascarpone of crème fraîche
  • 450 g rigatoni, penne of spaghetti

Bereiden

Zet de paprika's met een beetje olijfolie en een snufje zout en peper in een grote koekenpan op matig vuur. Leg het deksel op de pan en laat de paprika's 15 minuten op laag vuur bakken tot ze zacht zijn. Doe het zeker niet te snel, want door de paprika's heel langzaam te bakken komt de smaak veel beter naar voren. Doe de uiringen erbij en laat alles nog eens 20 minuten op het vuur staan.

Doe vervolgens de knoflook en peterseliesteeltjes erbij, hussel en houd daarbij alles in de pan in beweging. Laat het mengsel nog ongeveer 3 minuten bakken. Proef en breng het mengsel op smaak met wat peper en zout. Giet de azijn erbij en hussel nog eens. Doe er nu een handvol van de Parmezaanse kaas en eventueel de mascarpone of crème fraîche bij en zet het vuur heel laag.

Breng intussen een grote pan gezouten water aan de kook. Gooi de pasta erin en kook hem al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Wanneer de pasta klaar is, laat je hem uitlekken in een vergiet boven een kom, zodat je wat van het kookvocht kunt bewaren.

Doe de paprika, pasta en peterselieblaadjes in een grote voorverwarmde kom. Hussel en giet er wat van het kookvocht en een paar flinke scheuten extra vierge olijfolie bij. Strooi er de rest van de Parmezaanse kaas over en zet de pasta meteen op tafel.

Persoonlijke noot

'Dit is een erg lekker gerecht van een tamelijk robuuste pastasoort. De mascarpone of crème fraîche is een heerlijke toevoeging, maar je kunt het als je wilt ook zonder doen. Het maakt de saus mooi gemarmerd, maar probeer het eerst maar eens zonder en kijk hoe het wordt.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: pasta peperonata' is afkomstig uit het kookboek...

Jamie's dinners

Twee jaar wachten wordt eindelijk beloond, en hoe... Jamie Oliver komt met 'Jamie's dinners' terug met een toptitel boordevol heerlijke gerechten, die zoals altijd

... lees verder

© 2008 Jamie Oliver Enterprises Limited. Beeld: David Loftus

Jamie Oliver tips

Reacties op dit recept

  • Rob Vergeet die mascarpone of creme fraiche. Op de borden nog wat scheuten echt goede olijfolie toevoegen is veel belangrijker. Ik houd persoonlijk niet van paprikavelletjes.
    Ik zou die er van te voren afhalen. Even in de oven totdat de paprika's wat kleuren en de vellen zijn makkelijk te verwijderen.
  • pierre Deze is in rap tempo een van onze favorieten geworden. Ik kan me voorstellen dat sommigen de creme fraiche weg willen laten, maar ik vond het ook met creme fraiche toch wel erg goed.
  • Sabine HEERLIJK! Met mascarpone bereid en ontzettend zitten smullen! :)
  • Tania en René Gebruik voor alle Italiaanse gerechten geen zwarte peper maar peperoninco-kruiden (gemalen rode peper). In deze overheerlijke pasta (wat kan vegetarisch toch lekker zijn) kan je eventueel een verse rode peper gebruiken.
  • g Ik vind dat je helemaal niet zolang over de pasta / voorbereiding hoeft te doen. 50 minuten is toch te veel. Je maakt de saus, je zet de pasta op, doet kaas erbij, en dan is het toch klaar, en inderdaad, lekker met veel peper.
  • Ingeborg Ik vond het lekker maar niet echt bijzonder, misschien volgende keer met balsamicoazijn ipv rodewijnazijn. En wat die 50 minuten betreft (in eerder commentaar), die heb je wel nodig of je moet snij- en haktijd er niet bij rekenen? ;-)
  • Mique Heerlijk fris gerecht! Gegeten met Mascarpone en veel Parmigiano Reggiano flakes. Zeker iets om vaker te maken. Ik had overigens de balsamicoazijn van Jonnie Boer gebruikt :-)
  • Gustav Heerlijk maar iets te weinig paprika. Voor mij mocht het ook pikanter zijn dus heb ik pepervlokken toegevoegd. Mascarpone of crème fraiche vind ik niet nodig.
  • Ray Een heerlijk gerecht zonder de mascarpone. Daarnaast heb ik zelf wat chilivlokken en aan het begin een ansjovisfilet toegevoegd voor een rijkere smaak. Helemaal top!
  • Marjolein Erg lekker! Extra paprika toegevoegd en zacht bakken. Met en zonder crème fraiche is het lekker. Favo gerechtje :-)