Jamie Oliver: witlofsalade met peer en appel
bereiden
Ingrediënten
- 4 stronken witlof (als het even kan zowel rode als witte)
- 2 goede handappelen
- 2 peren
- een handvol verse zachte tuinkruiden (kervel, dragon, peterselie), gesnipperd of grof gehakt
- 50 g pittige blauwschimmelkaas
- 50 g crème fraîche
- 5 eetlepels olijfolie, plus een scheutje
- 4 eetlepels ciderazijn
- walnoten, desgewenst
Bereiden
Trek de blaadjes witlof los, was ze goed en slinger ze droog. Ontdoe de appels van het klokhuis en snijd ze in lucifertjes. Ontdoe de peren van het klokhuis en snijd ze in achten. Als ze nog niet helemaal rijp zijn kun je ze even in een gloeiend hete grillpan leggen tot ze een beetje geschroeid zijn, maar als ze perfect rijp zijn kun je ze gewoon zo met de blaadjes witlof, appel en het grootste deel van de tuinkruiden in een kom doen.
Meng voor de dressing de blauwe kaas, crème fraîche, olijfolie, ciderazijn en 6 eetlepels water ongeveer 15 seconden in een blender. Proef de dressing om te controleren of hij net dat extra zuurtje heeft om het bittere van de blaadjes witlof te compenseren en breng hem zo nodig op smaak. Giet driekwart van de dressing over de salade en hussel goed - ik pleeg de dressing met mijn handen door salades te mengen.
Verdeel de salade over vier borden en strooi de rest van de kruiden erover. Sprenkel er ook nog een beetje extra dressing en een paar druppels olijfolie over. Het is ook erg lekker als je er nog een paar walnoten over verkruimelt.
Persoonlijke noot
'Dit is een variatie op een ouderwetse Franse witlofsalade. Witlof is een vrij bittere groente en als contrast voor dat bittere heb ik er het zoet van het fruit, het zuur van de azijn en de romigheid van de kaas aan toegevoegd. Het is heel belangrijk dat je deze salade met appels en blauwe kaas van goede kwaliteit maakt.' - Jamie Oliver
Kookboek
Het recept 'Jamie Oliver: witlofsalade met peer en appel' is afkomstig uit het kookboek...
Thuis bij Jamie
Jamie Oliver
In zijn nieuwe boek is Jamie weer helemaal terug in de keuken, zijn eigen keuken. Jamie laat zichzelf zien in zijn thuisbasis in Essex. Hij gaat los in zijn eigen moestuin
... lees verder © 2007 Jamie Oliver Enterprises Limited. Beeld: David LoftusJamie Oliver tips
Reacties op dit recept
-
sisca
De salade zag er prachtig uit, een ideaal voorgerecht. Na de salade heb ik kaasfondue gemaakt. IJs met warme
kersen toe. Mijn gasten waren erg tevreden met mijn kookkunst. En voor mij niet veel werk. Ideaal. - Martine Heel lekker! De saus oogstte veel bijval. Witloof is altijd lekker met fruit, maar de walnoten maakten het echt af. Die moeten er zeker bij!