Couscous salade met sardines
- 4 personen
- 25 min
- waardering 7,5
- Hoofdgerecht
- Mediterraan
- Vis
Ingrediënten
- 200 g couscous
- sap van 2 citroenen
- 5-6 eetlepels olijfolie
- 3 tomaten, zonder zaadjes en in blokjes
- 3 bosuitjes, in dunne ringetjes
- 30 g peterselie, fijngehakt
- 15 g verse munt, fijngehakt
- 8-12 verse sardines, schoongemaakt
- 8-12 takjes tijm
- ½ krop eikenbladsla
Voorbereiden
Doe de couscous in een kom en voeg 200 ml koud water toe. Laat de couscous 15 minuten wellen.
Meng het citroensap en 4-5 eetlepels olijfolie door de couscous en schep de tomaatblokjes, bosui, peterselie en munt door de couscous.
Voeg zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe en laat de couscoussalade nog 30 minuten staan, zodat de smaak zich kan ontwikkelen.
Bereiden
Vul de buikholtes van de sardines met takjes tijm en bestrijk ze dun met olijfolie. Leg de sardines op een rooster 10 cm boven een gloeiende barbecue of onder een hete ovengrill en rooster ze in 6-8 minuten gaar, keer ze regelmatig.
Bekleed een platte schaal met eikenbladsla en schep de couscous salade in een grote berg in het midden. Serveer de salade met de sardines eromheen. Lekker met wortelsalade met sinaasappel en komijn.
Variatietip
Dit is ook een leuke picknicksalade, vervang de verse sardines dan door sardines uit blik.
Vervangende vis
Sprotjes zijn een goed alternatief voor de sardines, rooster de sprotjes 5-7 minuten.
Bron
Het recept 'Couscous salade met sardines' wordt je aangeboden door het Nederlands Visbureau