Thaise groene curry met kipfilet
bereiden
Ingrediënten
- 400 ml kokosmelk
- 600 g kipfilet, in stukken van 3 cm
- grote handvol kousenband, gehalveerd (of sperziebonen)
- 15 g palmsuiker
- 2 eetlepels vissaus
- 4 kaffirlimoenblaadjes (djeroek poeroet), in grove repen gescheurd
- 3 Thaise basilicumtakjes
- 1 lange rode chilipeper, fijngesneden
- 2 limoenen, in partjes, voor erbij
- voor de currypasta
- 1 eetlepel korianderzaad
- 2 theelepels komijnzaad
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel korianderwortel, fijngehakt
- 1½ eetlepel laos, fijngehakt
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3-4 eetlepels citroengras, fijngesneden
- 7-8 lange groene chilipepers, gehakt
- 50 g sjalotten, in ringen
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 1½ theelepel garnalenpasta (trassi)
Bereiden
Rooster voor de currypasta koriander- en komijnzaad in een droge koekenpan, tot ze geurig zijn. Beweeg ze voortdurend in de pan, zodat ze niet aanbranden. Laat de specerijen afkoelen voor je ze vermaalt in een koffie- of specerijenmolen of vijzel. Houd ze apart.
Meng alle overige ingrediënten voor de currypasta, met uitzondering van de garnalenpasta, in een keukenmachine en pureer ze tot een gladde pasta.
Wikkel de garnalenpasta in aluminiumfolie, leg hem 3 minuten onder een hete grill en doe hem dan bij de currypasta. Voeg tot slot het gemalen komijn- en korianderzaad toe en pureer het geheel tot een dikke, gladde pasta.
Doe de helft van de kokosmelk in een grote pan of wok en roer er 3 eetlepels van de currypasta door. Kook dit mengsel 2 minuten op hoog vuur. (Als de kokosmelk in het blik een dikke bovenlaag heeft, gebruik die dan voor deze stap.) Bak tot er een groenige olie uit de pasta begint te komen.
Doe de stukken kip in de pan en roer enkele minuten, zodat ze rondom bedekt worden met de pasta. Doe de rest van de kokosmelk erbij en laat het geheel 3 minuten zachtjes koken. Voeg de kousenband, palmsuiker en 1 eetlepel van de vissaus toe. Laat het geheel nog 7 minuten zachtjes koken, tot de kip net gaar is en de bonen net zacht zijn. Proef de saus vlak voor het eind van de bereidingstijd en voeg dat toe waarvan jouw smaakpapillen zeggen dat deze curry het nog nodig heeft.
Smaak in orde? Mooi! Controleer of de bonen zacht zijn, maar nog wel beet hebben (kousenband is dan het lekkerst; sperziebonen mogen ook wel wat zachter zijn). Doe de limoenblaadjes erbij, zet het vuur hoger en breng de curry kort aan de kook. Zet het vuur uit en voeg pas vlak voor het serveren de basilicumblaadjes toe, zodat ze mooi van kleur en stevig van smaak blijven.
Serveer de curry met rijst, strooi er wat fijngesneden rode chilipeper over en geef er limoenpartjes bij voor wie ze over de curry uit wil knijpen.
Extra benodigd
Vijzel, keukenmachine, aluminiumfolie
Opmerking
'Oké, je kunt gewoon een pot opendraaien, maar is dat leuk? Onthoud dat je de wortels van koriander uit andere recepten moet bewaren en invriezen. Zij maken dit gerecht! Oh ja, en dit gerecht kan ook gemaakt worden met dunne, Libanese aubergines en erwtaubergines in plaats van kousenband of sperziebonen. Onthoud echter wel dat die kleine erwtaubergines veel sneller gaar zijn dan de grote aubergines.' - Matt Preston
Kookboek
Het recept 'Thaise groene curry met kipfilet' is afkomstig uit het kookboek...
De perfecte Preston
Matt Preston
In 'De perfecte Preston' deelt Matt Preston zijn ultieme keukengeheimen. Zijn 300 tips zorgen ervoor dat iedereen perfecte gerechten op tafel kan zetten. En met... lees verder
© Kosmos Uitgevers