Thaise curry recepten

Thaise curry

Thaise curry

Er zijn twee soorten Thaise curry: een gemaakt met kokosroom of -melk en een gemaakt op water- of bouillonbasis. Een 'natte' curry is vaak wat zurig vanwege de tamarinde en kaffir-limoenblaadjes en omdat er geen kokos wordt toegevoegd.

Recept Thaise curry

Snijd een middelgrote kip na plukken, leeghalen en flamberen in vieren en elk stuk weer in 3-4 delen (zorg dat de botjes niet versplinteren). Bak 2 middelgrote gesnipperde uien, 100 g gesnipperde ham, 2 gehakte goudrenetten, fijngewreven knoflook, tijm, laurier, kaneel, kardemom en foeliepoeder in reuzel of boter. Doe er de stukken kip bij en bak ze even mee, maar laat ze geen kleur krijgen. Strooi er 2 lepels kerrie over, voeg 2 ontvelde, ontpitte en kleingesneden vleestomaten toe en roer. Voeg 250 ml kokosmelk (of eventueel amandelmelk) toe. Laat de kip op laag vuur in ca. 35 minuten gaar worden. Roer er 10 minuten voor het opdienen 150 ml crème fraîche en het sap van 1 citroen door en kook de saus tot de gewenste dikte in. Leg de stukken kip met de saus in een halfhoge schaal. Kook intussen 250 g rijst 15 minuten in ruim water met zout; roer regelmatig. Giet hem in een zeef en spoel hem herhaaldelijk met koud water. Doe de rijst in een braadslede, dek hem met een doek af en droog hem 15 minuten in de oven op zeer lage stand of in de stoompan. Serveer de curry met de rijst. ¹)

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: Shutterstock.com ]