Frittata di maccheroni (pasta omelet)
bereiden
Ingrediënten
- 500 g spaghetti of vermicelli
- 2 eetlepels olijfolie
- 500 g gepelde tomaten, verse of uit blik, in grote stukken
- 5 eieren
- 100 g pecorino of Parmezaanse kaas, versgeraspt
Bereiden
Kook de pasta: breng 5 liter water in een grote pan met deksel aan de kook. Voeg 5 eetlepels zout toe als het water kookt en leg het deksel er weer op. Doe de pasta erin en schep hem om, zodat de pasta niet aan elkaar kleeft. Doe 1 of 2 eetlepels olijfolie door het kookwater, zodat hij niet aan elkaar blijft kleven tijdens het afkoelen. Kook de pasta al dente en laat de pasta goed uitlekken in een vergiet, laat hem afkoelen en zet hem in de koelkast.
Breng de stukken tomaat met 1 eetlepel olijfolie en zout naar smaak aan de kook. Laat de tomaten inkoken tot een dikke saus. Zet de saus apart en laat hem afkoelen.
Klop de eieren los met de kaas, een snufje zout en zwarte peper. Doe de pasta, tomatensaus en het eimengsel in een grote schaal. Verwarm de rest van de olijfolie in een diepe koekenpan en schep het pastamengsel erbij; druk het aan met een spatel, zodat het zo compact mogelijk wordt.
Bak het geheel op een middelhoog vuur in 10 tot 15 minuten; er moet een behoorlijke korst op de onderkant komen. Schep de frittata op een bord als hij aan de onderkant klaar is, doe hem vervolgens weer in de koekenpan en bak ook de andere kant 10 tot 15 minuten.
Schep de frittata op een bord en laat hem enigszins afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Opmerking
'Begin tegen een willekeurige Italiaan over frittata di maccheroni (pasta omelet), en hij krijgt een gelukzalige blik in zijn ogen en begint te stralen. Veel Italianen kregen dit vroeger mee naar school als tussendoortje, en je kunt er prima overgebleven pasta in verwerken. Er werd geen eten verspild, en velen vonden de frittata met eieren voedzamer en lekkerder dan de pasta met saus die ze de dag ervoor als avondeten hadden gegeten. Ook perfect voor een picknick, en koud net zo lekker als warm.' - Nikko Amandonico
Kookboek
Het recept 'Frittata di maccheroni (pasta omelet)' is afkomstig uit het kookboek...
Una bella spaghettata
Nikko Amandonico
In Napels is iedereen een expert op het gebied van eten en helemaal op het gebied van de vele verschillende pastagerechten. Iedereen weet precies hoe je een pasta... lees verder
© Tirion UitgeversFrittata tips
Reacties op dit recept
-
marion
Ik vraag me af waarom er 5 scheppen zout aan het kookwater voor de spaghetti worden?
- Lida Omdat de paste pas zout opneemt als het bijna gaar is.
- redactie okoko recepten Nikko Amandonico, auteur van 'Una bella spaghettata, houdt in haar pasta recepten 1 eetlepel zout per liter water aan. Wij vinden het inderdaad ook rijkelijk veel en gaan gewoon uit van 'gezouten water' voor de pasta.
- Marissa 500 gram spaghetti is echt veel te veel, daardoor wordt het te flauw. Verder is de pannekoek dan te zwaar en kan je 'm amper omdraaien. Ik denk dat het met de helft beter zou zijn geweest.
- redactie okoko recepten @Marissa: De verhouding van 5 eieren op 500 g pasta is de juiste verhouding voor een klassieke Napolitaanse frittata di maccheroni, maar je kunt er uiteraard naar believen op variƫren. Voor het omdraaien van de frittata zonder hem te breken heb je wel (zoals het recept ook aangeeft) een bord nodig, dan gaat het prima.
- Ingeborg De meeste Italianen zijn van mening dat je pasta kookt in water 'als de zee'.
- Maxime Hoe zorg je ervoor dat alles mooi uit je pan komt en er niet aan blijft plakken?