Griekse zachtgekookte eieren uit de oven

  • 4 personen
  • 20 min
  • waardering 7,5
  • Ontbijt
  • Grieks
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • een beetje boter of olijfolie
  • 4 heel verse biologische eieren
  • 120 g volle Griekse yoghurt
  • 1 klein bosje dille, fijngehakt
  • 3 lente-uitjes, bijgesneden en in dunne ringetjes gesneden
  • 100 g feta, verkruimeld
  • beboterd brood of toast, om te serveren

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C / gasovenstand 4 en zet een ketel water op. Vet 4 ovenvaste soufflébakjes of ramequins licht in met boter of olie.

Splits de eieren en doe de eiwitten in een mengkom. Leg de eidooiers heel voorzichtig op een bord en probeer ze heel te houden (als je eieren heel vers zijn, zijn de eidooiers vrij stevig).

Klop de Griekse yoghurt, alle dille op 1 eetlepel na, 2 van de lente-uitjes, alle feta op 1 eetlepel na en flink wat zwarte peper door de eiwitten. Maak je geen zorgen als het er een beetje korrelig uitziet. Verdeel het mengsel over de bakjes en laat voorzichtig een eidooier in elk ervan vallen. Strooi er nog een beetje zout en peper over en dek elk bakje af met een vierkantje ingevet aluminiumfolie. Zet ze in een klein bakblik.

Giet zoveel kokend water in het bakblik dat het tot de helft van de bakjes komt. Zet 12 minuten in de oven. Het kan een minuutje korter of langer zijn, afhankelijk van de grootte van je eieren.

Doe 5 minuten voordat je kookwekker afgaat het brood in de oven om op te warmen of snijd het brood en rooster de sneden.

Haal het foliedeksel van elk bakje en bestrooi met de rest van de dille, lente-ui en feta. Serveer met het warme beboterde brood of de toast om in het ei te dopen.

Extra benodigd

4 ovenvaste soufflébakjes of ramequins , aluminiumfolie

Tips

Je kunt eventueel de yoghurt vervangen door slagroom of crème fraîche, maar neem geen 'light' zuivelproduct, want dat gaat zich slecht gedragen in de oven. 'Light' betekent meestal kunstmatig verdikt en aangezuurd; geen van beide bewerkingen doet het hier goed.

Kookboek

Het recept 'Griekse zachtgekookte eieren uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...

Het nieuwe Vegalicious

Alice Hart

'Het nieuwe Vegalicious' van Alice Hart is de opvolger van het succesvolle 'Vegalicious'. In haar nieuwe kookboek verrast Alice Hart weer met meer dan 200... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Meer ei recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!