Kretense eieren met wilde planten (kaygana)
bereiden
Ingrediënten
- een paar handen vol gemengde bladgroenten: bijvoorbeeld brandnetel, krulandijvie, wilde chicorei, paardebloembladeren, ronde radicchio, bietenblad, wilde rucola
- 3 lente-uitjes
- 1 ui, gesnipperd
- 80 ml olijfolie
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 theelepel pikant paprikapoeder
- 4 eieren
Bereiden
Als je brandnetel gebruikt, trek dan handschoenen aan. Doe de brandnetel in een hittebestendige kom, dompel 30 seconden onder in heet water en vervolgens 30 seconden in een kom met koud water. Pluk de groene bladeren en gooi de steeltjes weg.
Maak de krulandijvie en de wilde chicorei schoon en hak fijn. Verwijder de houtige steeltjes. Was de lente-ui en verwijder de uiteinden en de buitenste laag.
Verhit de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en fruit de ui 5 minuten. Doe de lente-ui erbij en bak 3 minuten. Voeg het bladgroen in deze volgorde (van stevig naar zacht) toe: krulandijvie, wilde chicorei, radicchio, brandnetel, paardenbloemblad, bietenblad, wilde rucola. Laat ongeveer 5 minuten slinken tot overtollig water is verdampt. Roer de specerijen en theelepel zout erdoor. Maak vier kuiltjes in het groen en breek boven elk kuiltje een ei. Bak tot het eiwit is gestold en de eidooiers nog vloeibaar zijn.
Serveer de kaygana in de pan zodat iedereen zelf kan opscheppen. Als de eidooiers uitlopen, des te beter.
Kookboek
Het recept 'Kretense eieren met wilde planten (kaygana)' is afkomstig uit het kookboek...
Anatolië
Somer Sivrioglu & David Dale
Met dit rijk geïllustreerde kookboek ontdek je de avontuurlijke Turkse keuken. Somer Sivrioglu en David Dale beschrijven en tonen 140 traditionele en eigentijdse... lees verder
© Good Cook