Gemarmerde omelet met nam pla
bereiden
Ingrediënten
- 1 rode rawit, in heel dunne ringetjes
- 2½ eetlepel vegetarische vissaus
- 1 eetlepel limoensap, van 1 limoen
- 8 grote eieren
- 4 eetlepels koolzaadolie
- voor erbij
- gekookte jasmijnrijst
- vegetarische vissaus
- mayonaise, idealiter Kewpie
Bereiden
Maak eerst de nam pla: doe de rawit, 2 eetlepels vissaus en het limoensap in een kommetje, roer en zet opzij.
Breek voor de omelet de eieren in een kom en voeg ½ eetlepel vissaus en ¼ theelepel zout toe. Prik de dooiers met een vork door en meng de eiwitten en dooiers voorzichtig door elkaar tot een gemarmerd mengsel.
Schenk de koolzaadolie in een brede antiaanbakpan met deksel op halfhoog vuur en houd een houten lepel bij de hand. Controleer de temperatuur van de olie door de houten lepel in de pan te dopen; als er bubbeltjes rondom de punt van de lepel ontstaan, dan is de olie heet genoeg.
Schenk de eieren in de pan en duw het natte eiermengsel met de klok mee bij elk uur, dus bij 1, 2, 3 uur en zo verder tot je weer bij 12 uur bent, naar het midden van de pan. Doe dat twee keer vrij snel achter elkaar (dat duurt circa 2 minuten) en leg het deksel er nog 30 seconden op om de bovenkant van de omelet te garen.
Snijd de omelet in kwarten en serveer ze op de net gekookte rijst, met de nam pla, wat extra vissaus en Kewpie-mayonaise erbij.
Tips
Maak eerst de rijst als je die erbij eet. Je hebt een goede antiaanbakpan met deksel nodig. Thai Taste maakt een lekkere vegetarische vissaus.
Opmerking
Enkele minuten nadat ik in Bangkok was geland, nam ik een tuktuk veertig minuten de stad uit naar een buurtrestaurantje, Baan Pee Lek geheten, waar ik terstond verliefd werd, niet op een man maar op een omelet. Hij was waar de meeste eieren alleen maar van kunnen dromen: wit met goud gemarmerd en lekker wiebelig in het midden. Het was mijn favoriete maaltijd van die reis. Zo eenvoudig als dit gerecht is, voor mij is het het kloppende hart van dit boek. Het is makkelijk, gezond en echt verrukkelijk. De nam pla geeft de omelet nog iets extra's, waardoor hij ook makkelijker met rijst kan worden gemengd en een volledige maaltijd kan worden.
Kookboek
Het recept 'Gemarmerde omelet met nam pla' is afkomstig uit het kookboek...
Bij Meera aan tafel
Meera Sodha
In de meeste huishoudens is het een dagelijks terugkerende vraag: 'Wat eten we vandaag?'. Bestsellerauteur Meera Sodha geeft ons het antwoord. In 'Bij Meera aan tafel' verzamelde ze 120 gezonde en smakelijke recepten voor het avondeten
... lees verder © Fontaine Uitgevers