Omelet uit de oven met groenten en kruiden
- 4 personen
- 30 min
- waardering 8,5
- Ontbijt
- Mediterraan
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 30 g boter, op kamertemperatuur
- 3 eetlepels extra vergine olijfolie, plus een scheutje
- 2 kleine stengels prei, fijngesneden
- 300 g gemengde kiemgroenten (mosterd, tuinkers, postelein, rucola), fijngesneden
- 375 g kerstomaten, gehalveerd
- 30 g Parmezaanse kaas, geraspt, plus extra om te bestrooien
- 1 theelepel sumak
- 8 grote eieren
- 2 handenvol kruiden en/of wilde bloemen (kervel-, venkel-, mosterd-, radijsbloemen)
- 4 dikke sneden brood, geroosterd
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Verhit een grote gietijzeren braadpan (er moeten 8 eieren in passen) op middelhoog vuur. Voeg de boter, 1 eetlepel van de olijfolie en de prei toe. Voeg fleur de sel en zwarte peper toe en bak 5 minuten, tot de prei gaar is. Voeg de rest van de olijfolie toe en bak de fijngesneden kiemgroenten in twee porties ongeveer 1 minuut, tot ze slap zijn. Voeg fleur de sel en zwarte peper, de kerstomaten, de Parmezaanse kaas en de helft van de sumak toe en roer goed.
Maak acht holten in de groenten en breek in elke holte een ei. Zet de braadpan in de oven en laat 10 tot 12 minuten bakken, tot het eiwit is gestold. Draai de braadpan halverwege de baktijd om zijn as in de oven. Besprenkel met de extra scheut olijfolie, bestrooi met de rest van de sumak, de kruiden en/of de bloemen en extra Parmezaanse kaas. Bestrooi met fleur de sel en zwarte peper en serveer meteen met de geroosterde sneden brood.
Opmerking
De inspiratie voor dit recept komt van het Israëlische gerecht shakshuka, waarin verschillende groenten worden gebruikt in plaats van gewone sla. De kruiden geven het gerecht een extra frisse smaak.
Kookboek
Het recept 'Omelet uit de oven met groenten en kruiden' is afkomstig uit het kookboek...
California dreamin'
Vivian Lui
Maak kennis met de Californische keuken, een van de meest avantgarde van onze tijd: veelzijdig en verrukkelijk lekker. Proef de zee en maak een lentesalade met groene asperges en garnaaltjes, maak de lekkerste poké bowls of geniet... lees verder
© Good Cook