Soufflé met kruiden, ricotta en sjalot
- 4 personen
- 65 min
- waardering 7,8
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 65 g boter
- 3 eetlepels vers broodkruim
- 1 eetlepel olijfolie
- 125 g sjalotjes, gesnipperd
- 50 g bloem
- 300 ml melk
- 125 g ricotta
- 4 eierdooiers
- 5 eiwitten
- 2 eetlepels fijngehakte gemengde verse kruiden, zoals rozemarijn, salie en tijm
- 4 eetlepels gehakte verse peterselie of gesnipperd bieslook
- geroosterde kerstomaatjes, voor het serveren
Bereiden
Vet een middelgrote souffléschaal van 15 cm doorsnee en 9 cm diep in met wat boter. Bestrooi de schaal met het broodkruim, houd de vorm schuin en tik hem dan zachtjes en al draaiend op het werkvlak, zodat de binnenkant helemaal met het broodkruim wordt bedekt. Bind er een soufflékraagje omheen dat 7 cm boven de rand van de schaal uitsteekt. Knip hiervoor een stuk bakpapier uit dat iets langer is dan de omtrek van de vorm. Vouw het in de lengte dubbel zodat het sterk genoeg is om de soufflé te steunen. Vouw het papier zodanig om de buitenkant van de vorm dat het boven de rand uitsteekt, maar niet meer dan 7 cm. Bind de soufflékraag met een stuk keukengaren vast.
Verhit de olie in een koekenpan. Schep er de sjalotjes door en laat ze onder regelmatig omscheppen 5 minuten zachtjes fruiten tot ze gaar zijn en net goudgeel beginnen te worden.
Laat intussen in een andere pan de rest van de boter smelten. Roer er de bloem door en laat 1 minuut bakken. Roer er geleidelijk de melk door. Breng al roerend aan de kook en laat tot een dikke, gladde saus koken.
Neem de pan van het vuur en schep er de ricotta, eierdooiers, gebakken sjalotjes en wat zout en peper door. Leg er het deksel op en laat afkoelen.
Klop de eiwitten tot stevige, licht vochtige pieken. Schep de fijngehakte kruiden door de afgekoelde witte saus. Vouw vervolgens een grote lepel eiwit door de afgekoelde witte saus om die luchtiger te maken. Spatel er dan losjes de rest van het eiwit door.
Schep het mengsel in de voorbereide souffléschaal. Zet 25-30 minuten in een op 190 °C voorverwarmde oven tot de soufflé mooi gerezen is, de bovenkant bruin is en het midden net niet helemaal gestold is.
Knip snel het kraagje van de vorm tos en trek er voorzichtig het papier af. Schep de soufflé op borden. Serveer met geroosterde kerstomaatjes.
Extra benodigd
Bakpapier, keukengaren
Kookboek
Het recept 'Soufflé met kruiden, ricotta en sjalot' is afkomstig uit het kookboek...
De kunst van het soufflé maken
Sara Lewis
Dit boek maakt een einde aan de illusie van de onmaakbare soufflé en laat zien dat het in wezen niet zo moeilijk is er een te maken. Alles dat nodig is zijn de juiste... lees verder
© Good Cook