Kaasfondue
bereiden
Ingrediënten
- 1 teentje knoflook, gehalveerd
- 300 ml droge witte wijn
- 200 g Gruyère, grof geraspt
- 200 g Emmental, grof geraspt
- 200 g Vacherin (zoals Vacherin à fondue, maar geen Vacherin Mont d'Or; gebruik je geen Vacherin, neem dan 300 g Emmental en Gruyère)
- 50 ml Kirsch
- 2 eetlepels maïzena (naar keuze, het bindt de saus beter)
- versgemalen nootmuskaat
- ciabatta, in hapklare stukken
- 1 ei (naar smaak)
Bereiden
Wrijf de fonduepan in met de knoflook. Voeg de wijn toe en zet de pan op een laag vuur op het fornuis. Breng de wijn tegen de kook aan.
Voeg stukje bij beetje en al roerend de kaas toe. Laat die smelten en voeg dan de Kirsch toe (als je maïzena gebruikt, roer je die eerst door de Kirsch). De fondue moet een romige consistentie hebben. Maal er wat nootmuskaat en zwarte peper over.
Zet de fonduepan midden op tafel op een rechaud zodat de kaas een beetje blijft borrelen. De gasten prikken een stukje brood aan hun vork en dopen dat in de fondue.
Breek er aan het eind van de maaltijd, als er nog een heel klein beetje kaas op de bodem van de pan ligt, een ei over. Roer het ei en de kaas door elkaar voor de finale. De laatste stap is naar keuze, maar de moeite van het proberen waard.
Extra benodigd
Fonduepan
Opmerking
'Traditionele kaasfondue is van origine een sober gerecht. Het was wat men met restjes kaas deed - die werden gesmolten in een aardewerken pot boven het vuur om er vervolgens stukjes brood in te dopen. Mettertijd werd het recept verfijnd en werden Kirsch en witte wijn toegevoegd.' - Manuela Darling-Gansser
Kookboek
Het recept 'Kaasfondue' is afkomstig uit het kookboek...
Winter in de Alpen
Manuela Darling-Gansser
Deze derde uitgave van Manuela Darling-Gansser is wederom om van te watertanden! Manuela reist van de bergen van St. Moritz af naar de schitterende straten... lees verder
© Tirion UitgeversKaasfondue tips
Reacties op dit recept
- jo Kaasfondue is ook heerlijk met blokjes ham en salami en kleine cherry tomaatjes, kort gekookte champignons en brocoli roosjes, gewoon eens proberen, erg lekker.
- monique Een fondue van gelijke hoeveelheden gruyere / raclette / tillzitter, emmenthaler of appenzeller heeft net iets meer pit. In plaats van de maizena kun je ook een kant-en-klaar pakket kaasfondue als basis gebruiken. Stukjes peer, stengels bleekselderij etc zijn ook heerlijk om te dippen.
- Francesca Ik maak al een paar jaar alleen nog kaasfondue van een kant-en-klaar pak. Voeg zelf wat knoflook en witte wijn toe en op het laatst een scheutje wodka (i.p.v. kirsch). Dip met ciabatta, geblancheerde broccoli en gare vastkokende aardappels in stukjes. Veel minder gedoe en gezonder met de groente als je dat zou willen bij zo'n ongezonde, maar overheerlijke hap.
- nynke Voor een kindvriendelijke variant zonder alcohol: maak een basis: gesmolten boter, voeg bloem toe en scheutje voor scheutje melk tot je een papje hebt. Verdun met een hoeveelheid boullion en voeg vervolgens de kaas zoals bovengenoemd is toe, uitgeknepen teentje knoflook en vers geraspte nootmuskaat.
- ingrid Ik pers de knoflook altijd in de wijn, dat werkt heel goed (smakelijk). Naast de genoemde suggesties van groenten en ham/salami is het ook een echte verwennerij om kleine champignons te ontdoen van hun steeltjes en deze te vullen met een kruiden/knoflookboter. Deze prik je aan je stokje en laat deze een paar minuten goed heet worden zodat de boter smelt. Echt verrukkelijk!
- ingrid Ik zou gaan voor een andere verhouding namelijk 250 emmenthaler, 250 gruyere of comte en 100 gram Appenzeller toe! Tip van mijn kaasboer.
-
Paul
Mijn geheime tip als kaasexpert: een héél klein stukje Danablue of andere krachtige blauwschimmel zorgt voor een spectaculaire smaak!
- Erwin Dat is een top-tip, bedankt Paul!
- Gerard Daneblue is op zich wel goed, maar te droog en te zout. Neem liever om het even welke andere blauwschimmel.
- Walter Ik vind nergens iets over waarom Vacherin Mont d'Or niet goed zou zijn of Vacherin a fondue.