Asperges met botersaus
bereiden
Ingrediënten
- 2 kg Hollandse asperges
- 200 ml witte wijn (voor de asperges) + 100 ml witte wijn (voor de saus)
- 1 klontje (voor de asperges) + 100 g boter
- 1 stukje foelie
- snufje gemalen nootmuskaat
- 75 ml melk
- 3 eieren
- ½ citroen
Bereiden
Schil de asperges met een dunschiller door ze bij het kopje vast te pakken en van boven naar beneden te schillen. Schil de onderste twee cm een keer extra rond, maar zorg wel dat je de vorm van de asperge intact houdt. Een asperge hoort lang, dik en rond te zijn. Dus pas op dat je niet te hard drukt tijdens het schillen en de asperge op een bepaald deel dikker schilt.
Snijd een klein stukje van de uiteinden af (niet te verwarren met de kopjes, die zijn juist het lekkerst) en leg ze in een pan. Vul de pan met water en 200 ml witte wijn. Voeg ook een klont roomboter toe, wat foelie en een flinke snuf zout.
Dek de asperges af met wat bakpapier zodat ze allemaal onder water staan en zet de pan dan op het vuur. Breng de asperges rustig aan de kook en draai het vuur uit zodra ze koken. Doe de deksel op de pan en laat ze zo circa 25 minuten staan. Haal de asperges daarna uit de pan en serveer ze direct.
Verwarm voor de botersaus 100 ml witte wijn, de melk en 100 g boter tot alles gesmolten is en licht gaat koken. Scheid twee eitjes.
Haal de pan van het vuur en voeg de eidooiers al kloppend met een garde toe. De eidooiers zorgen voor de binding, maar je wilt voorkomen dat je in plaats van een lobbige botersaus scrambled eggs krijgt. Daarom mag de saus niet meer koken.
Breng de saus op smaak met wat peper, zout en een snufje nootmuskaat. Voeg eventueel nog wat citroensap toe.
Serveer de asperges op een mooie schaal en giet de botersaus eroverheen. Maak de asperges af met wat nootmuskaat, een gekookt eitje en als je het lekker vindt wat versgehakte bieslook.
Extra benodigd
Bakpapier
Kookboek
Het recept 'Asperges met botersaus' is afkomstig uit het kookboek...
Estée kookt
Estée Strooker
In 'Estée kookt' laat chef-kok Estée Strooker zien hoe je uiterst creatief en slim kunt omgaan met veelal Nederlandse ingrediënten. Haar boek bevat heerlijke recepten maar ook leuke anekdotes, dierbare herinneringen en tips en tricks van Estée zelf
... lees verder © Het SpectrumAsperges tips
Reacties op dit recept
- Pieter Dit recept lijkt me heerlijk en ga ik komende week proberen. Echter: is een pond asperges per persoon niet te veel van het goede?