Asperges à la nature (basisrecept asperges)

4 personen
bereiden

waardering 7,7obv 59 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 kg asperges

Voorbereiden

Zet de asperges in koud water en ververs het water regelmatig. In een paar uur tijd zuigen de scheuten zich vol water waardoor ze weer mals en sappig worden.

Bereiden

Schil de asperges met een dunschiller vanaf ongeveer drie cm onder het kopje naar het uiteinde toe. Snij de uiteinden, die een beetje houtig zijn, eraf. Leg de schillen en afgesneden kontjes op de bodem van een ruime pan. Leg een schone en goed uitgespoelde theedoek op de schillen en kontjes om die gescheiden te houden van de aspergescheuten. Leg de scheuten op de theedoek en vouw de theedoek dicht.

Giet zo veel water in de pan dat de asperges volledig onder water staan. Voeg 20 g zout toe. Sluit de pan en breng het water aan de kook. Draai het vuur lager zodat het water nog net borrelt en laat de asperges (afhankelijk van de dikte) 4 tot 8 minuten tegen de kook aan garen. Haal de pan dan van het vuur en laat de asperges nog 15 minuten doorgaren. Controleer of de asperges gaar zijn door met een vork in het ondereinde te prikken. Ondervindt de vork geen weerstand, dan is de asperge perfect gaar. Til met de theedoek de asperges uit het water en laat ze uitlekken.

Traditioneel worden deze asperges geserveerd met gekookte aardappelen, gekookte ham, hard gekookt ei en gesmolten boter. Er zijn liefhebbers die er ook nog een beetje nootmuskaat over doen.

Kookboek

Het recept 'Asperges à la nature (basisrecept asperges)' is afkomstig uit het kookboek...

Het aspergeboek

Het enige complete boek dat de herkomst, teelt en bereiding van deze exquise groente beschrijft. Iedere beginner kan met het basisrecept en de eenvoudige

... lees verder

© Unieboek - Van Dishoeck

Asperges tips

Reacties op dit recept

  • Rob I.p.v. dunschiller een kaasschaaf gebruiken. Hard gekookt ei: nee. Halfzacht of zacht. Als asperges ietsjes doorbuigen hebben ze de goede gaarheid. Je hoeft niet te prikken.
    • Sander Ja hoor, natuurlijk... een kaasschaaf, schei toch uit joh... barbaar!
    • Ina Ik doe het ook met een kaasschaaf, gaat uitstekend.
  • Marianne Ik zet het gas uit, direct nadat het water kookt, anders worden ze snel te gaar en krijg je van die zachte hangasperges. Ligt ook wel een beetje aan de dikte van de asperges. Maar een hard gekookt ei hoort er zeker bij. Je kunt tegenwoordig speciale asperge dunschillers kopen, o.a. bij AH. Erg gemakkelijk.
    • Marian Helemaal eens!
  • henriette Bij mij gaan de asperges in kokend water samen met een beetje zout, een lepel roomboter en twee klontjes suiker. Weer aan de kook laten komen, vuur laag en 5 minuten smoren. Perfect.
    • Ellen Nooit, nooit suiker! Hard gekookte eieren door een grove schuimspaan drukken.
    • yeti Waarom geen suiker? Doe ik al jaren. 2 klontjes suiker, 1 theelepel zout, scheutje citroen, snufje nootmuskaat en 1dl witte wijn. Zalig. Met ei en zalm of ham en peterselie.
  • J.C.K. Zout totaal onnodig. Kook zoals aangegeven, en prak op je bord een saus met gesmolten roomboter, nootmuskaat, gekookt ei en op je bord fijn gesneden yorkham. Jaap
  • Roger Bijna goed, alleen asperges behandelen met een dunschiller of kaasschaaf is asperge-moord, zeg maar een vegetarische variant op bloedvergieten. De bovenzijde van de asperge moet namelijk dunner geschild dan de onderzijde en vaak moet je echt een flink dik stuk wegsnijden, dat doen we dus met een vlijmscherp mesje, heel voorzichtig en met gevoel.
  • dirk Tip van 2 broers, die kok zijn: het schillen doe je op een omgekeerde pan. Dat werkt het lekkerst. Veel schillen vallen ook direkt van de pan, dus er hangt minder aan je mesje, en je houdt de asperges lekker vast.
  • Jean-Marie De asperges schillen in een pan waarin je later de asperges wil koken. De schillen overgieten met water en half uurtje zacht laten koken (trekken). Schillen uitscheppen, ruim zout toevoegen en in deze "bouillon" de asperges in 5 à 8 minuten beetgaar koken. Uit mijn ervaring van jarenlang aspergeschiller nog dit: dunschiller is preciezer en véél handiger dan vlijmscherp mesje.
  • Gerda Ik schil ze altijd met een dunschiller, niet zo'n platte, die van mij lijkt op een mesje en ik schil ze altijd op de hand. Plat in de hand houden en ongeveer 3cm onder de kop beginnen en de uiteinden twee maal rondschillen, altijd een perfecte asperge.
  • carla Koken in een theedoek is nieuw voor mij. Beïnvloedt dat de smaak niet? (ten nadele...) Het zacht gekookte ei lijkt me een welkome variant en doet me denken aan de crêpes die je in Normandië geserveerd krijgt op die manier. Lekker 'soppen". ;-)
    • iris Carla, dank je
      Hilaries
  • Gerda Staat bij ons morgen op het menu maar i.p.v. met ham, ei en gesmolten boter (verrukkelijk hoor) eten wij het met heerlijk krokant gebakken, zelf gemaakte, patat en een overheerlijke kogelbiefstuk.
    • ada Oh ja, of kalfsbiefstuk en wittewijnsaus... maar de 1ste van het seizoen gaan altijd op de traditionele manier (en daarna mag geëxperimenteerd).
  • Harrie Ipv dierenleed: vegetarische ham en Alpro 'bak en braad'. Keus te over, zelfs in de gewone supermarkt.
    • Suus Helemaal mee eens!!!
    • iris Yes I am not alone!
  • Doortje Heerlijk, maar de lekkerste asperges krijg je volgens mij als je ze stoomt. Nieuwe aardappelen in de schil koken en direct daarboven een stoompan met daarin de geschilde asperges. Ook lekker met verse zalm.
  • jeanet Inderdaad is stomen het aller lekkerst. Heb een mielle stoomoven en kan die niet meer missen.
    • Marianne Ook ik heb deze stoomoven, inderdaad onmisbaar. Maar op hoeveel graden doe je ze stomen en hoelang?
  • Jannie Beste allemaal. Het zal allemaal wel wat jullie schrijven. Maar ik eet de lekkerste....!!! Hoe... mijn vrouw maakt ze en joost mag weten op welke manier maar ze zijn super. Van het "afval" ook nog soep. Is dat wat? Dirk
    • Adrie Het is het lekkerst met verse patat en een stukje zalm. Van de schillen maak ik heerlijke soep. Een stukje roomboter er in wat bieslook en prei een zakje van knor en een beetje bloem.
  • Gerard Als je asperges en schillen e.d. wil scheiden, neem dan GEEN theedoek, daar zitten altijd zeepresten in... Neem desnoods kaasdoek, of gebruik een hogedrukpan met zeefje o.i.d. zonder deksel. Maar vooral geen theedoek.
    • ada Theedoek is net zo goed als kaasdoek, als je 'm maar niet met zeep wast - alleen uitspoelen & goed drogen ;-)
    • Mark Hoe goed je een theedoek ook uitspoelt, er blijft altijd een miniem zeepsmaakje achter dus: no go...
  • Gerda Theedoek heel goed uitspoelen in koud water net zo lang tot dat het water helder blijft dan heeft het geen nasmaak.
  • W.J. Ik heb ooit een aspergekookshop gedaan in restaurant in Oirschot. Hun geheim: lekker theelepel suiker erbij. Asperges zijn gaar als ze net gaan doorbuigen. Of je nu doorkookt of in kokend water laat staan maakt niet zo heel veel uit. Paar minuutjes zacht doorkoken, laten staan en af en toe checken of ze hangen. Zeker geen 15 minuten! Ook lekker: ham en ei door elkaar met staafmixer... Vlaams
    • henriette Yes, zo doe ik dat ook en beetje boter erbij.
  • Henk Als je een fervent ham/biefstuk eter bent bij asperges moet je het volgende niet proberen: smoor in een anti-aanbakpan met heel weinig water en wat olijfolie een zalmmoot (of zalmfilet) met wat citroen schijfjes. Eet dit bij de asperges. Dit is voor ons onweerstaanbaar en bijna altijd ook voor gasten.
  • Mo Ik doe bij de schillen inderdaad een schepje suiker, klontje biologische roomboter en een stukje foelie en daar trek ik bouillon van. Schillen verwijder ik en voeg de asperges toe. Als het water weer tegen de kook komt, gas uit en kijken wanneer ze gaar zijn. Natuurlijk met boter, eieren, ham en nootmuskaat.
  • Marja Gerookte zalm ipv ham is ook erg lekker en verder: volg vooral je eigen beste recept!
  • monique Asperges kun je beter bakken in de wok. Schuine stukjes snijden en in de wok samen met peultjes en boontjes (die klein beetje voorgekookt zijn). Heerlijk en in 5 minuten klaar.
    • iris Fijn, klinkt goed, zonder al dat bloed aan de paal, hahahaha
  • Anneke Zoals altijd is niets zo verschillend als smaak en werkwijze. Misschien de mijne ook even neerpennen. Nauwkeurig schillen met zo'n dunschiller met ronding aan de onderkant, en koken met iets zout en kipbouillontablet(ten), heerlijk als je er ook soep van wil maken .
  • Luuk Probeer ook eens een andere culinaire variatie: gebruik een zachte kaassaus, zoals een 4-kazen saus uit een pakje (supermarkt) i.p.v. de traditionele eieren, heel lekker en eens wat anders dan eieren, ham en/of zalm.
  • Ada En als je overhoud - voor zover dat mogelijk is - de andere koud als voorgerecht of lunchhapje: met hardgekookt (kiviets)ei, ham of gerookte zalm en een toefje mayonaise. Schillen: beter 2x rond dan een stukje overslaan!
  • Rutger Doorgaren in het water. Niet doen. Neem bv een lasagne schaal. Leg daar een theedoek in. Na ongeveer 10 minuten zachtjes koken van de asperges met wat suiker, deze uit het water vissen en in de schaal leggen, en de theedoek dichtvouwen. Laat ze zo even doorgaren (in de tussentijd kan iedereen zijn eitjes pellen). Zo heb je ook geen water op je bord.
  • Giovanni Bon, genoeg gelezen, veel goede tips gelezen, zien hoe ik het eraf breng, laat zeker weten hoe ik het gedaan heb.
  • Paul Ik kook de azpergez (met z geschreven want zacht en zalig) altijd met een stukje foelie, en dus wat suiker. Heerlijk met een dragonsaus!
  • Rutger Belangrijke tip! Niet de schillen en de kontjes in de pan, dus ook geen (vieze wasmiddel) theedoek. Gewoon asperges in voldoende water met suikerklontje en zout. Na 10 minuten koken uit het water halen en in theedoek wikkelen om na te garen. Voordeel: ze worden niet slap en waterig. Eet smakelijk !
  • Meta Allemaal even lekker! Een van onze manieren is met zoute vis en boter jus met een schijfje citroen. Heerlijk, je eet je vingers mee op...
  • Harrie Gepaneerde asperge! Altijd zit er wel een dikke asperge bij en deze kun je ook frituren. Asperges op normale wijze koken en hierna laten afkoelen (klop intussen wat eieren in een diep bord en doe in een ander bord wat paneermeel). Dompel de asperge in het eimengsel en hierna in de paneermeel. Draai de frituurpan naar 175 graden en bak hierin de asperge zoals een frikandel. Leg hierna op verwarmd opgemaakt bord met wat rucola sla en een lekker sausje zelf gemaakt (remouladesaus). Eet smakelijk.
  • Suus Weet iemand hoe je kunt voorkomen dat de asperges zo nat zijn op je bord? Ik wikkel ze altijd even in een theedoek maar het blijft nattig!
    • Rutger Heb je mijn tip gelezen?
  • Hein Natte asperges? Leg op een schaal een paar velletjes keukenpapier, daarna de gekookte asperges. Schaal even voorverwarmen, waardoor de asperges niet te zeer afkoelen? Dank voor de vele adviezen.
  • Gerard Alle manieren zijn eigenlijk wel goed, alleen niet te veel zout gebruiken, wel een pietsie suiker. Theedoek blijft naar afwasmiddel smaken. Ik gebruik schoon kaasdoek, wassen zonder wasmiddel. Niet nat? Uit laten druipen, in hamplakjes rollen en even (even!) in een schaal in de warme oven. Erg lekker met jonge gekookte aardappeltjes. Kaassausje? Zelf maken! Niks aan. Roux, melk, kaas, b.v. geraspte gruyere. Niet te scherp kruiden, dan sla je de arme asperges dood.
  • Geeske Ik kook de asperges in de magnetron in een langwerpige ovenschaal afgedekt met magnetronfolie: 750 gr dikke asperges, 1 theelepel zout, 1 mespunt suiker, 1 dl water, 12 minuten op 900 W, 1 minuut nagaren. Afgieten en even laten staan zonder folie. Heerlijk met gesmolten roomboter, een hardgekookt ei en zalm.
  • Odette Zo, en nu heb ik trek! Eet smakelijk allemaal.
  • Mark We beginnen met de castrique... De rest laat zich raden.
  • Lex Wat een zure betweters hier! Dit is gewoon een makkelijk, traditioneel recept, en is gewoon lekker zo. Variatie kan en mag natuurlijk, maar let s.v.p. een beetje op je toon...