Aubergine smoor

2 personen
bereiden

waardering 8,6obv 5 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 4 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel arachideolie
  • 30 g plantaardige margarine
  • 2 rode uien, in halve ringen
  • 1 sjalot, in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • ½ bolletje nootmuskaat, fijngeraspt
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 7 eetlepels ketjap manis (kies wel een lekkere hoor, bijvoorbeeld die van ABC)
  • 2 kruidnagels
  • 1 tomaat, in stukjes
  • 200 ml groentebouillon
  • rijst, om erbij te serveren
  • 1 lente-ui, fijngesneden

Bereiden

Snijd de aubergine in de lengte in 8 repen, en die repen in drieën. Leg de stukken op een schone theedoek, bestrooi aan beide kanten met zout en laat ongeveer 15 minuten zo staan.

Veeg het zout eraf met keukenpapier of een theedoek en dep droog. Doe de bloem in een bord en wentel de aubergine erdoor. Schud overtollig bloem af.

Verhit de olie met de margarine in de koekenpan of wok en bak de aubergines een paar minuten per kant tot ze bruinen. Voeg de ui, sjalot en de knoflook toe en dan ook de nootmuskaat, gemberpoeder, 2 eetlepels van de ketjap en de kruidnagels. Verhoog het vuur en laat 1 minuut pruttelen.

Voeg de tomaat toe, schep door en schenk de rest van de ketjap en de groentebouillon erbij. Leg het deksel op de pan en laat op een lage pit nog tien minuten pruttelen.

Proef en breng op smaak met zout. Serveer met rijst, garneer met lente-ui. En pas op dat je de kruidnagel niet in je holle kies krijgt.

Opmerking

Ui, kruidnagels, versgeraspte nootmuskaat en ketjap manis samen in een gerecht kan maar een ding betekenen: smoorrr. Ajam smoor werd aubergine smoor in mijn keuken. En je kunt vast raden hóe verliefd ik daarop ben geworden.

Kookboek

Het recept 'Aubergine smoor' is afkomstig uit het kookboek...

Vegan Comfort

'Vegan Comfort' biedt meer dan 100 plantaardige recepten die uitblinken in originaliteit: paddo-rendang, spicy gele curry met fopkip en spinazie of teriyaki-tofu-sateh uit de oven. Van troostrijke hoofd- en bijgerechten

... lees verder

© Good Cook. Beeld: Milou van der Will

Aubergine tips