Gepofte aubergine met labne, oregano en kappertjes

4 personen
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 7,9obv 7 waarderingen

Ingrediënten

  • 500 g dikke Turkse yoghurt
  • 4 lange aubergines
  • 4 takjes oregano
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • gezouten kappertjes
  • fruitige olijfolie

Voorbereiden

Meng de yoghurt met 1 theelepel zout. Leg een theedoek in een fijne zeef en schep de yoghurt erin. Laat een paar uur uitlekken tot dikke, hartige hangop, oftewel labne.

Bereiden

Rooster de aubergines in hun geheel in de gasvlam van je fornuis; houd ze midden in de vlam tot ze zwartgeblakerd en zacht zijn, keer ze regelmatig. Leg ze voorzichtig op een bord en laat een beetje afkoelen.

Pluk de blaadjes oregano. Snijd 2 eetlepels oregano fijn en stamp met de peterselie en wat zout van de kappertjes fijn in een vijzel. Roer dit door de uitgelekte labne. Schep op ieder bord een cirkel labne.

Scheur de aubergines voorzichtig doormidden, maar laat ze aan één kant heel. Leg ze opengeklapt op de labne. Bestrooi met de zoute kappertjes en de overgebleven oreganoblaadjes en besprenkel met olijfolie. Goddelijk!

Extra benodigd

Vijzel

Opmerking

'In het chique restaurant Raphaels in Tel Aviv van de van origine Marokkaanse chef Ravi Cohen proefden we een geweldige variatie op de geroosterde aubergine die zo kenmerkend is voor deze streek. Hij serveert hem in z'n geheel, opengeklapt, als ware het een mooi stuk vlees. Wij hebben er onze eigen versie van gemaakt, net als Ravi met labne en oregano, maar we hebben er ook de zoute kappertjes over gestrooid die we zelf hebben geplukt in de olijfboomgaarden tussen Ramallah en Jenin.' - Nadia Zerouali & Merijn Tol

Kookboek

Het recept 'Gepofte aubergine met labne, oregano en kappertjes' is afkomstig uit het kookboek...

Bismilla Arabia

In 'Bismilla Arabia' proeven Nadia en Merijn in het Midden-Oosten de intrigerende smaken van het zuiden van Turkije, Palestina en Israël, in de Maghreb de verborgen... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Aubergine tips